El CIS reforça el lideratge del PSOE en el context de represa de la taula de diàleg

Els socialistes serien l'única força estatal que creixeria respecte les eleccions del 2019

Pedro Sánchez, just després de la reunió amb Pere Aragonès.
Pedro Sánchez, just després de la reunió amb Pere Aragonès. | Adrià Costa
16 de setembre del 2021
Actualitzat a les 15:48h
El PSOE incrementaria ara la seva victòria en cas de celebrar-se eleccions a l'Estat. Així ho assenyala el baròmetre de setembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest dijous i amb enquestes realitzades entre l'1 i el 13 de setembre, just abans de la reunió de la taula de diàleg. El de Pedro Sánchez, de fet, seria l'únic grup que incrementarien suports respecte les eleccions del 2019.

El baròmetre apunta que el PSOE sumaria el 29,6% dels vots, 1,6 punts més que en els anteriors comicis i i un punt més del que apuntava el sondeig de juliol del CIS. En canvi, el PP cauria lleugerament del 20,8% al 20,5%, tot i que el descens seria encara més majúscul respecte l'anterior baròmetre, el qual pronosticava que els populars retallaven posicions pujant fins al 23,4%. Vox es mantindria en tercer lloc, amb el 13,8% dels vots (1,3 punts menys que el 2019), mentre que Podem recularia fins a l'11,3%, perdent els mateixos 1,6 punts que guanyarien els socialistes. Cs quasi repetiria resultats, amb un 6,5% de suports.

El baròmetre apunta que Més País -que per ara no gaudeix de grup propi al Congrés- també guanyaria espai, passant del 2,3% al 3,3% de vots. Amb tot això, les dretes quedarien lluny dels partits de la Moncloa i la formació d'Íñigo Errejón, amb un 40,8% i un 44,2%  dels suports totals, respectivament. El 2019 la diferència va ser de tan sols mig punt i, en el baròmetre de juliol, les dretes fins i tot s'imposaven per quatre dècimes.

Pel que fa a les formacions catalanes, el CIS pronostica que obtindrien pitjors resultats que el 2019. ERC es quedaria en el 3,2% (0,4 punts menys), Junts en l'1,5% (0,7 punts menys) i la CUP en el 0,8% (0,2 punts menys). Cal tenir en compte, però, que el nivell de precisió amb aquests partits és limitat pel fet de ser una enquesta a nivell estatal.

En tot cas, el baròmetre no pregunta per les relacions entre Catalunya i l'Estat i fins i tot va deixar de demanar fa mesos pel model d'estat preferit, i se centra sobretot en aspectes vinculats a la Covid. Sí que pregunta per la valoració dels líders polítics i, en aquest sentit, la principal cara de Podem a la Moncloa, Yolanda Díaz, apareix com la millor puntuada, amb un 4,7 (en una escala d'1 a 10), just per davant de Sánchez (4,5) i Errejón (4,2). Per darrere se situen Inés Arrimadas (3,6), Pablo Casado (3,4) i Santiago Abascal (2,7).

Tot i això, només el 28,8% d'enquestes té bastanta o molta confiança en l'actual president espanyol, mentre que el 32,2% en té poca i el 34,8%, gens. Són molt millors registres que els del principal opositor, ja que Casado només s'ha guanyat la confiança del 10,3% d'enquestats, ja que un 36,6% n'hi té poca i un 48,2%, gens.