Òmnium promou un front comú per pressionar perquè hi hagi més català en la llei de l'audiovisual

L'entitat prepara un acte unitari a mitjans d'octubre amb el sector de l'audiovisual i representants dels partits catalans al Congrés

El president d'Òmnium Cultural, en l'acte de l'entitat durant la Diada 2021
El president d'Òmnium Cultural, en l'acte de l'entitat durant la Diada 2021 | Adrià Costa
14 de setembre del 2021
Actualitzat a les 7:37h
Òmnium promourà un front unitari per pressionar perquè hi hagi més presència del català en la llei estatal de l'audiovisual que tramita el Congrés dels Diputats. La llei, una transposició d'una directiva europea, amenaça de marginar el català a les principals plataformes, com ara Netflix o Disney+. Segons ha pogut saber NacióDigital, l'entitat vol visualitzar una imatge d'unitat amb un acte a mitjans d'octubre on hi participaran representants del sector audiovisual, experts, lingüistes, universitats i partits. Ara com ara s’està treballant amb ERC, Junts, el PDECat, la CUP i els comuns per assegurar-ne l'assistència. 

D'aquesta manera, Òmnium vol mostrar l'oposició a la llei tal com està plantejada i pressionar els partits estatals, especialment el PSOE, perquè hi incloguin els percentatges de català que permetin negociar amb les plataformes des d'una posició de força. L'objectiu és aconseguir que aquestes companyies incloguin contingut en català als seus catàlegs. Encara no hi ha data tancada per l'acte, però es farà a mitjans d'octubre a tot estirar per mirar d'incidir en el debat que hi haurà al Congrés. Està previst que la llei s'aprovi a finals d'any.

En tot cas, l'acte que preparà Òmnium serà el primer d'un seguit d'accions que vol dur a terme per "blindar el català al sector audiovisual". El president de l'entitat, Jordi Cuixart, ja ho va insinuar en el discurs de la Diada, quan va anunciar mobilitzacions contra la llei de l'audiovisual que s'està elaborant a les Corts. Cuixart va fer una crida a la defensa de la llengua per "continuar construint un futur compartit". "Si falla la llengua, fallarà tot", va advertir. Òmnium treballa per garantir la presència de la llengua catalana a les plataformes digitals. 

No són poques les veus que alerten del potencial efecte perjudicial que la nova llei té per al català. El secretari de Difusió del Govern, Jofre Llombart, avisava fa poques setmanes dels riscos de la nova legislació, que podria traduir-se en una "espanyolització del mapa comunicatiu català" i en una "marginació de la producció en català". Llombart va assegurar també que la llei de l'audiovisual, a dia d'avui, podria ser "demolidora pel país" i atacaria dos "pilars fonamentals": la llengua i els mitjans de comunicació propis. 

La llei va ser un dels punts que es va tractar a la reunió de la comissió bilateral de principis d'agost. La part catalana, encapçalada per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la va posar sobre la taula amb l'objectiu d'arrencar un compromís del govern espanyol de protecció del pluriligüisme, però no ho va aconseguir. Un cop acabada la trobada, la consellera admetia insatisfacció per aquest assumpte, en què no es va poder avançar.