El cas Novell revela el suport d'un grup de bisbes a teràpies de «curació» de l'homosexualitat

El bisbe emèrit de Solsona havia donat suport i participat en els cursos organitzats per algunes diòcesis espanyoles i desautoritzats per la Santa Seu

Xavier Novell durant una benedicc
Xavier Novell durant una benedicc | Bisbat de Solsona
12 de setembre del 2021
El cas Novell, la renúncia del bisbe de Solsona per una relació sentimental amb una psicòloga i autora de novel·les de temàtica eròtica i satànica, ha fet córrer rius de tinta. Darrera dels motius "estrictament personals" que el prelat emèrit va al·legar per explicar la seva sortida del bisbat, s'amunteguen els interrogants. Tots ells, però, tenen un denominador comú: el caràcter imprevisible de Xavier Novell i les seves obsessions. Una d'elles, contra l'homosexualitat.

De les diverses interpretacions donades sobre la fugida del bisbe emèrit, han merescut atenció les de la religiosa Lucía Caram i el periodista Jesús Bastante, de Religión Digital, que apunten cap a l'actitud homòfoba de Novell i el seu suport a les anomenades teràpies de conversió. Així s'anomenen els cursos impartits per algunes diòcesis i entitats ultraconservadores adreçats a joves amb incomoditat per assumir la seva sexualitat i que pretenen "curar" la seva homosexualitat. Novell hauria tingut relació amb aquestes teràpies i, segons Bastante, n'hauria estat primer alumne i més tard instructor.

L'agost passat, l'Associació Espanyola contra les Teràpies de Conversió, també coneguda com a No és Teràpia (NET), va presentar al ministeri d'Igualtat un informe sobre aquests programes "curatius". L'informe de la NET s'inscriu en el procés de tramitació de l'avantprojecte de la llei per a la garantia dels drets de les persones LGTBI. L'estudi de No és Teràpia és força complet i aporta moltes dades sobre una de les variants de les "teràpies de conversió", les de tipus religiós. 

No és Teràpia qualifica les "teràpies de conversió" -que es fan en nombrosos països- de ser "greument atemptatòries dels drets humans". En el cas de les religiosos, solen incloure accions diverses, des de sessions d'oració a escenes d'insults i crits, passant per "exorcismes i rituals per expulsar el mal". L'informe esmenta els principals bisbes espanyols que han acollit programes d'aquest tipus en les seves diòcesis, en ocasions sota l'embolcall de cursos d'"acompanyament". La diòcesi d'Alcalà d'Henares, que dirigeix monsenyor Reig Pla, és la que amb més vehemència va donar suport a aquestes "teràpies", que s'han fet en el Centre d'Orientació Familiar de l'arquebisbat, dirigit per una dona de la màxima confiança de Reig Pla, Belén Vendrell, una doctora en Ciències Biològiques. 

Bisbes homòfobs
Altres bisbes que han donat alè a les "teràpies de conversió" han estat Demetrio Fernández, de Còrdova, i de Sant Sebastià, José Ignacio Munilla, ubicats tots ells en l'ala més reaccionària de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). L'informe no esmenta explícitament Novell, però es refereix al fet que altres bisbes van mostrar el seu suport a aquestes pràctiques homòfobes. També esmenta un seguit d'entitats que es dediquen a aquestes pràctiques homòfobes, en especial Verdad y Libertad, dirigida per Miguel Ángel Sánchez Cordón, a la qual es podria haver vinculat Novell.

Fonts de l'entitat han explicat a NacióDigital que properament ampliaran el seu informe al ministeri d'Igualtat i estan recabant informació sobre el bisbe emèrit de Solsona, fent una crida des del seu compte de Twitter per recollir testimonis sobre les activitats del prelat solsoní.