Operació London Bridge: el pla previst amb la mort d'Elisabet II

L'operació aglutina tot un desplegament de protocols durant els següents 10 dies de la mort de la monarca del Regne Unit

La reina Elisabet II, en imatge d'arxiu
La reina Elisabet II, en imatge d'arxiu | Europa Press
V. R.
08 de setembre del 2022
Actualitzat a les 20:47h
"El pont de Londres ha caigut" són les sis paraules que inicien l'operació de protocol més complexa del planeta: la de la mort d'Elisabet II, monarca del Regne Unit. És el Dia D per al regne britànic. Tot comença quan la nova primera ministra britànica, Liz Truss, rep una trucada i escolta aquesta frase. Es tracta de la primera comunicació oficial a un càrrec públic fora de l'àmbit de la família reial. A partir d'aquí, tota una riuada de trucades i correus electrònics són enviats a ministres i alts funcionaris de rellevància perquè coneguin les funestes notícies.

Un cop enviat el missatge, totes les banderes del Regne Unit situades a Whitehall -la zona parlamentària- es baixen fins a mitja asta, com a màxim, en 10 minuts. És un objectiu poc realista, segons els experts, donat el cas de no disposar personal suficient per a realitzar-ho en aquest temps.

La Casa Reial, llavors, emet una notificació oficial que fa pública la notícia a tots els ciutadans britànics. En el cas de la primera ministra, és l'única que es pot pronunciar sobre la pèrdua d'Elisabet II. Cap altre membre del gabinet pot fer-ho. Un cop passa això, les cambres parlamentàries britàniques, d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord han d'aturar tota la seva activitat.

Un minut de silenci es realitzarà a tot el territori britànic, a més de multitudinàries salves que seran disparades pel Ministeri de Defensa -és a dir, pels cossos de seguretat i les forces armades- a tota la nació. A partir d'aquí, comença un protocol -que no ha estat del tot especificat- que afecta les xarxes socials, impedint cap piulada o repiulada des dels comptes oficials, a més de tenyir-se tots aquests comptes de negre.

L'Operació Unicorn, el protocol a seguir
El pla contempla diverses alternatives en el cas que Elisabet II mori en una localització o en una altra. Finalment, ha estat a la seva residència de Balmoral, pel qual s'ha activat una Operació anomenada Unicorn, que ha de dur la reina a Londres en tren, per ser rebuda per la primera ministra britànica. Si hagués perdut la vida a Sandringham, també arribaria en tren. En el cas que fos possible el tren, s'activaria l'Operacio Overstudy, per dur el fèretre en avió fins a la capital.

El príncep Carles de Gal·les és el protagonista de tots els detalls d'aquest pla, situant-lo en l'ull de l'huracà. En primera instància, ha de reunir-se amb la primera ministra i després marxar al servei commemoratiu "espontani" que es fa en honor a la reina a la Catedral de Saint Paul, a Londres.

Quan serà proclamat rei? El protocol estableix que en Carles podrà ser proclamat sobirà del Regne Unit l’endemà (anomenat D+1). La seva responsabilitat principal vers la nació, però, serà la de dirigir-se a la població a les sis de la tarda del mateix dia que mori la reina. La qüestió, però, és que passaria si Elisabet II mor a la tarda.

No serà fins 10 dies després de la seva mort que es podrà realitzar un funeral d'estat per a la monarca. Carles, proclamat rei, haurà de fer una gira per tot el Regne Unit. El fèretre arribarà al palau de Buckingham en el segon dia (D+2) i en el cinquè (D+5) marxarà en processó pública fins al palau de Westminster. Allà es farà la capella ardent per a tots els súbdits, que podran anar-hi durant tres dies seguits. El funeral està previst a l'Abadia de Westminster i ella serà enterrada a la Capella Commemorativa del Rei George VI del Castell de Windsor, al costat del seu marit. Cap d'aquests protocols, per descomptat, els ha confirmat la Casa Reial Britànica.