El Banc Sabadell planteja un ERO que afectarà més del 10% de la plantilla

L'entitat financera que presideix Josep Oliu, que va presentar un pla estretègic el maig passat, ja ha comunicat la decisió als sindicats

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu.
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu. | ACN
30 d'agost del 2021
Actualitzat el 01 de setembre a les 19:04h
Finalment, el Banc Sabadell no ha pogut evitar plantejar un ERO, que afectarà més del 10% de la plantilla, que està formada per uns 15.000 treballadors. La decisió de l'entitat financera ha estat ja comunicada als sindicats. Es desconeix encara l'afectació territorial de la mesura, que implicarà especialment el personal de les oficines. De ser així, seria l'ERO més gran en la història del sector bancari espanyol.

Segons ha pogut saber NacióDigital, l'entitat ha comunicat l'ERO a la plantilla aquest dilluns i dijous vinent presentaran el calendari previst i les afectacions concretes de l'expedient. En el comunicat enviat als treballadors, l'entitat expressa "la ferma voluntat d'arribar al millor acord possible amb els representants dels treballadors, que sigui beneficiós per a tots i ofereixi el millor escenari de futur a les persones afectades". La notícia s'afegeix a un seguit de males notícies per a l'ocupació en el sector financer. 

El maig passat, Banc Sabadell havia presentat un pla estratègic que es preveia que podia afectar fins a 500 treballadors. El banc presidit per Josep Oliu havia elaborat des de l'any passat un pla basat en baixes incentivades i voluntàries, així com en prejubilacions. El 2020, el banc va tancar un acord amb els sindicats per a la sortida de 1.800 treballadors. L'objectiu, explicitat tant per Oliu com per l'anterior conseller delegat, Jaume Guardiola, era el d'evitar precisament un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO)". 

De moment, des del front sindical, CCOO ja ha manifestat el seu rebuig a l'ERO. Segons el sindicat, no hi ha motius per efectuar l'ERO, tot recordant que el banc ha contractat 200 persones aquest any, ha recordat l'ajust de la plantilla en 1.800 persones i ha assegurat que no hi ha raó econòmica després que el Sabadell informés d'uns beneficis de 220 milions de guany net el primer semestre.  

El Sabadell ha travessat moments difícils. El fracàs de la fusió amb el BBVA, un projecte llargament acaronat, va ser un trasbals i una de les raons per les quals es va produir un canvi en la cúpula de l'entitat financera. Guardiola va deixar el Sabadell i el càrrec de conseller delegat va ser ocupat pel madrileny César González-Bueno Mayer von Wittgenstein, un directiu amb un llarg currículum que ha passat per Argentaria, ING Direct Espanya o el Banc de Kuwait. 

L'ERO del Sabadell ve després del que també va dur a terme CaixaBank, que el juliol passat va acordar amb els sindicats un expedient que ha afectat 6.452 empleats, fins ara l'ERO més gran en la història del sector financer a Espanya. 

Els grans ERO de la banca –expedients amb més de 1.000 sortides- han destruït 54.281 llocs de treball a l'Estat durant els últims deu anys. Els dos grans ERO de 2020 van afectar 5.372 empleats, dels quals 3.571 corresponen al Santander i 1.800 al Sabadell. Pel que fa al 2019, el nombre de treballadors afectats va ser de 5.246, repartits entre 3.223 del Santander i 2.023 de CaixaBank.