Almenys 170 morts en l'atemptat suïcida a l'exterior de l'aeroport de Kabul

L'atac fa encara més complexes les tasques d'evacuació de la capital de l'Afganistan

Ambulància a Kabul després de l'atemptat
Ambulància a Kabul després de l'atemptat | Europa Press
27 d'agost del 2021
Actualitzat a les 17:55h
Almenys 170 persones han perdut la vida en l'atemptat suïcida a les portes de l'aeroport de Kabul. Diversos mitjans internacionals i locals han confirmat el mòbil suïcida i que també s'hauria produït un tiroteig a més d'una segona explosió. L'Estat Islàmic afganès -actualment facció enfrontada amb els talibans- s'ha atribuït l'atac.

Tot i la xifra, es preveuen desenes de persones que haurien perdut la vida i que a hores d'ara encara no estan quantificades. També hi ha desenes de ferits i el Pentàgon ha admès que hi ha diverses "morts civils i nord-americanes". De fet, segons l'agència Reuters, almenys deu soldats dels Estats Units han mort com a resultat de l'atac.

Des del Departament de Defensa dels Estats Units, a través de John Kirby, portaveu del secretari de Defensa, han explicat que les explosions s'han produït a Abbey Gate -una de les entrades a l'aeroport- i a l'hotel Baron -una residència propera a l'aeroport-. A més, han acusat Estat Islàmic dels fets. Pel que fa a l'Estat, el ministeri de Defensa ha confirmat que els militars espanyols estan segurs.
 
Tant els Estats Units com diversos països europeus havien advertit en les últimes hores del risc "creïble" i "imminent" que hi hagués un atac terrorista a l'aeroport de la capital afganesa. De fet, l'ambaixada nord-americana a Kabul havia demanat als seus nacionals marxar de la zona. Davant d'això, els països europeus també havien començat a replegar les missions d'evacuació a l'Afganistan. EspanyaAlemanya, després de l'atemptat, ha decidit posar punt final a les evacuacions.

Els fets també es produeixen enmig de l'arribada de refugiats a Catalunya i a l'Estat. Aquest mateix dijous el govern espanyol ha donat a conèixer que Catalunya acollirà per ara almenys 121 refugiats afganesos. En concret, 58 persones arribaran a la demarcació de Barcelona, 48 a Girona i 15 a Tarragona, tot i que les xifres podrien augmentar en les pròximes hores i dies. Dels refugiats que aniran a Catalunya, 70 són homes i 51 dones. Del total, 54 són menors d'edat.