Investiguen un monjo del Monestir de Poblet per tocaments sexuals a una nena

L'abadia decideix apartar-lo de l'activitat pastoral, i assegura que col·laborarà amb les autoritats per "depurar responsabilitats"

Monestir de Poblet
Monestir de Poblet | Wikipedia Commons
26 d'agost del 2021
Actualitzat a les 15:22h
Un monjo del Monestir de Poblet de 68 anys va ser detingut pels Mossos d'Esquadra per presumptes tocaments sexuals a una nena d'uns 5 anys. Els fets es van produir el 15 d'agost, i la denúncia i la detenció, aquest dimecres, dia 25. Després de declarar, ha quedat en llibertat amb càrrecs.

També han prestat declaració alguns familiars que acompanyaven la nena en la visita turística, els quals acabaven d'assistir a la missa i estaven parlant amb un altre monjo quan s'hauria produït el cas. Un turista alemany va captar una fotografia del monjo detingut i la nena, que va acompanyar la denúncia presentada ahir dimecres. Aquest turista també ha declarat al jutjat avui dijous.

Els fets s'haurien produït, presumptament, a l'interior mateix del monestir de Poblet, i haurien afectat una menor d'edat que s'hi trobava de visita turística. La denúncia va ser presentada aquest dimecres. És la primera vegada que el monestir -que forma part de l'Arxiodiòcesi de Tarragona- apareix vinculat a un cas d'aquesta mena.

El pare abat ha traslladat la informació a la comunitat i, "d’acord amb el Consell del Monestir", ha prohibit de manera cautelar al monjo exercir els seus drets capitulars, realitzar qualsevol activitat pastoral i abandonar la clausura", segons manifesta el Monestir en un comunicat.

També s'ha obert la investigació prèvia canònica per tal d’"informar dels fets a la Congregació per a la Doctrina de la Fe" tan aviat com sigui possible. A més, el Monestir anuncia que col·laborarà amb les autoritats policials i judicials per tal d'aclarir els fets i "depurar les responsabilitats" que se’n puguin derivar, "respectant sempre el dret a la presumpció d’innocència" de l’acusat.

El comunicat també vol "mostrar la solidaritat i recolzament" amb els afectats, "particularment amb la família de la menor". El Monestir assegura que "ens dol profundament aquesta situació i manifestem de manera contundent el compromís i la voluntat de lluitar contra tota mena d’abusos a l’Església". Des de l'abadia, "lloc estimat pels catalans i gent d’arreu del món", es creu que aquest "ha de ser un lloc absolutament segur per a la infància i la joventut".

Comunicat del Monestir de Poblet by naciodigital on Scribd