Xavier Novell, el bàcul caigut

El bisbe de Solsona culmina una trajectòria controvertida en què destaca el seu conservadorisme en temes morals, com quan va relacionar l'homosexualitat "amb l'absència de la figura paterna"

Xavier Novell a la catedral de Solsona.
Xavier Novell a la catedral de Solsona. | Ramon Estany
23 d'agost del 2021
Actualitzat el 25 d'agost a les 10:25h
El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha tornat a ser notícia. Un cop més, ha aconseguit despertar controvèrsia i sorprendre tothom. Una nota del bisbat anunciava de forma breu que el prelat ha decidit "lliurement" presentar la seva renúncia al Papa "per raons estrictament personals" i després "d'un període de reflexió, de discerniment i d'oració". La renúncia li ha estat acceptada per Francesc, que ha encarregat l'administració apostòlica de la diòcesi al bisbe de Vic, Romà Casanova

Aquesta tarda, s'ha reunit el consell episcopal de la diòcesi per tractar sobre la situació creada per la renúncia del bisbe. Segons ha pogut saber NacióDigital, Novell no hi ha estat present i ha estat el bisbe Casanova, de Vic, qui ha presidit la trobada. D'aquesta manera, Novell ja resta fora del comandament de la que ha estat des del 2010 la seva diòcesi.

Novell va arribar al Bisbat de Solsona el novembre del 2010 -es va convertir en el bisbe més jove de l'Estat, amb 41 anys-, després d'una trajectòria plena de giragonses. El prelat s'havia adaptat als vents que aleshores bufaven de Roma, amb els papats de Joan Pau II i Benet XVI, molt conservadors. En una seu caracteritzada per una línia d'obertura i catalanisme, Novell va establir una doctrina molt conservadora. 

La figura de Novell ha estat vinculat a la controvèrsia des que va assumir responsabilitats a Solsona. Veus coneixedores del bisbat subratllen que mossèn Jesús Huguet, que havia estat una institució a la diòcesi, va comentar a companys sacerdots que si moria, no volia que el bisbe Novell oficiés el seu funeral. Poc després, Huguet va morir i el bisbe va tenir coneixement de la voluntat del sacerdot malaguanyat. Novell va fer la missa, malgrat tot, i va elogiar a qui havia estat un dels seus crítics, però va ser molt conscient del malestar que creava en un ampli sector de la societat civil solsonina.  

El que no es pot negar a Novell és que és un home encantat d'haver-se conegut. En una entrevista pocs dies abans de prendre possessió, es va despatxar dient: "Miri, soc així. Soc atractiu, i això em pot portar algun problema?". En la mateixa entrevista, es definia: "Si ser conservador vol dir estimar l’Església, estic encantat de ser conservador. Si ser progressista vol dir estar ben obert a totes les novetats perquè l’anunci de l’Evangeli pugui arribar a tothom, estic encantat de ser progressista".

El carismàtic Antoni Deig, exponent de l'Església catalana més sensible socialment i compromesa amb el país, el va enviar a Roma per reforçar el seu perfil acadèmic i Novell es va doctorar a la Gregoriana el 1997. Allí va dirigir els seus estudis Lluís Ladaria, un jesuïta de Mallorca amb vara alta al Vaticà. Tan alta que anys més tard, Benet XVI va confiar en ell com a secretari de la Congregació de la Doctrina de la Fe, la guardiana de l'ortodòxia. Ladaria el va apadrinar i aquest seria un factor determinant en la seva carrera.

De progressista a conservador       
Novell va marxar de Solsona com a progressista, però va tornar com a conservador. Imbuït de l'ambient conservador del Vaticà dels anys de Joan Pau II i del cardenal Ratzinger, el jove sacerdot faria carrera de manera espectacular durant el govern episcopal de Jaume Traserra a Solsona (2001-10). Traserra, de perfil curial, va succeir Deig i va imprimir una línia neutra al bisbat, defugint controvèrsies. En una diòcesi petita i on la crisi de vocacions és ben visible, el bisbe es va fixar en el fotogènic i espavilat Novell.

De polèmica en polèmica 
Des del moment de la seva arribada al bisbat, Novell es va descobrir com un exponent de l'ala més conservadora de l'Església. En unes polèmiques declaracions, va dir que no era catalanista. Quan li van preguntar si se sentia identificat amb l'Església progressista, va dir que no: "Jo formo part de l'Església de Jesucrist Nostre Senyor". I quan li van preguntar pel Concili Vaticà II, que va reformar l'Església els anys seixanta, va dir que se sentia "del Vaticà II, del Vaticà I i del Concili de Trento". Perquè "tots els concilis són una benedicció".

No ha deixat passar cap oportunitat per mostrar-se com a molt conservador en tot allò que fa referència a aspectes morals. El juliol del 2012, va amonestar en públic tres nenes que assistien a una missa de confirmació per dur la faldilla per damunt del genoll. També ha manifestat en diverses ocasions la seva oposició rotunda que les esglésies puguin acollir actes que no siguin exclusivament religiosos

El maig del 2017, en una glossa dominical, va relacionar l'homosexualitat amb la suposada "absència de la figura paterna", una visió que va desfermar la protesta de col·lectius gais i de diversos ajuntaments. El seu conservadorisme en aspectes de moral ha estat un constant. Recentment, el febrer de 2021, Novell va assegurar que l'avortament és "el genocidi més greu i terrible de la humanitat". En el mateix text, encoratjava a "promoure iniciatives" per "ajudar les embarassades pressionades per la família, metges o elements externs a avortar".

Davant el procés, un gir catalanista
Si les seves declaracions el van indisposar amb la majoria de sectors progressistes de l'Església i el van fer impopular a Solsona, a partir de la tardor del 2017 també va incomodar els conservadors que fins poc abans l'aplaudien. Si l'11 setembre de 2013, va recomanar als sacerdots que no participessin en el repic de campanes que va acompanyar la Via Catalana, el setembre del 2015 va demanar als capellans solsonins "un bon repic per despertar tothom i anunciar-los que ha arribat el dia de la llibertat: el dia que tenim a les nostres mans la decisió sobre el futur del nostre poble". Després de l'1-O, va demanar que es tingués en compte els resultats del referèndum. També ha estat dels prelats catalans que s'ha pronunciat més vegades en suport dels presos polítics, als quals va visitar.

Adaptant-se als aires de Francesc
De progressista a representant dels sectors més retrògrades, de no-catalanista a brindar pel sobiranisme, Novell fluctua en quasi tots els temes i les seves giragonses han cansat tothom. Així es transmet als entorns del bisbat. Només en un aspecte sembla ser sempre el mateix: en l'afany de notorietat. El que li fa anunciar en públic que s'ha abaixat el sou i que, després, quan veu que el papa Francesc opta per dormir a la residència de Santa Marta, en lloc del Palau Apostòlic, decideix traslladar-se a la residència de capellans de Solsona.
   
Per què ha renunciat Novell? Solsona és un niu de rumors. El comunicat del bisbat anunciant la renúncia ha agafat per sorpresa la diòcesi. Però aquest dilluns, molts feligresos solsonins rebien la novetat amb l'esperança que un nou pastor conduiria el ramat per camins de més clariana.