Parc Natural de l'Alt Pirineu

Els aparcaments d'accés a la Pica d'Estats, de pagament a partir d'avui

Els cotxes hauran de pagar 5 euros a partir d'aquest cap de setmana

per Redacció, 31 de juliol de 2021 a les 09:03 |
A partir d'avui l'entrada a la Pica d'Estats ja està regulada. | PN Alt Pirineu
A partir d'aquest dissabte 31 de juliol caldrà pagar per aparcar als espais que donen accés a la Pica d'Estats. El tràmit de reserva i pagament s'ha de fer via internet al web areupicadestats.com i els ingressos que s'obtinguin es reinvertiran en el manteniment de les instal·lacions d'ús públic de la zona i la conservació de la biodiversitat.

L'objectiu de la mesura és contribuir a reduir la massificació d'aquest espai, després de constatar que l'agost passat hi passaven més de mig miler de persones al dia, gairebé el triple del que seria aconsellable segons un estudi de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC).


Fins a un 90% de les places dels aparcaments de la Molinassa, la Farga Pla de la Selva i Aixeus es podran reservar a través d'Internet. En cas que estigui tot ple i no s'admetin més reserves per a aquell dia, la web informa sobre els contactes dels serveis de transport públic de taxi 4x4 disponibles des del poble d'Àreu. Per evitar la saturació dels espais d'aparcament municipal resultant dels vehicles que no puguin accedir a la pista, s'ha optat per habilitar un prat per poder encabir-hi temporalment més vehicles, on també es preveu reubicar el punt d'informació existent.

Mentre, els veïns de la Vall Ferrera, els propietaris, els gestors del refugi, les persones amb mobilitat reduïda acreditable i els adjudicataris d'aprofitaments forestals i serveis públics n'estaran exempts de pagament. Com a suport al sistema de regulació, s'implementa un servei de vigilància i control de pas dels vehicles que han fet la reserva o estan autoritzats. Per reforçar-ho, tan aviat com sigui possible, es preveu instal·lar una barrera de control amb lector de matrícules. 

 

Excursionistes al cim de la Pica d’Estats, en imatge d'arxiu. Foto: Govern


Al llarg del mes de juliol, s'ha apostat per la divulgació i la informació sobre aquest nou sistema de reserva i pagament i les normes de comportament per a la conservació de l'entorn a través del mateix servei de vigilància i informació del Parc i la senyalització pertinent. A més, la mateixa web informa mitjançant preguntes freqüents i respostes els dubtes que pugui generar aquesta regulació. Tot plegat forma part d'un pla pilot implementat des del Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'EMD d'Àreu i amb la col·laboració de l'Ajuntament d’Alins


Precisament fa un mes que també es regula l'accés a la barra del Trabucador al Delta de l'Ebre. En aquest cas es tracta d'una prova pilot durant els mesos de juliol i agost per controlar l'allau de visitants. En aquest cas els preus són de 3 euros les motos, 5 euros els cotxes i 8 euros les caravanes o autocaravanes. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació