BARCELONA: HABITATGE

L'Ajuntament de Barcelona compra quatre edificis a l'Eixample

El consistori adquireix un total de 67 habitatges per 21,6 milions d'euros

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 28 de juliol de 2021 a les 12:19 |
Pisos al centre de Barcelona | Adrià Costa
L'Ajuntament de Barcelona ha adquirit quatre edificis a l'Eixample, que sumen un total de 67 habitatges, 24 dels quals buits, i suposen una inversió municipal de 21,6 milions d’euros, incloent-hi la rehabilitació necessària. Des del mandat passat, s’han adquirit 30 finques senceres de 563 habitatges, a més de 395 pisos individuals, fent un total de 958 habitatges amb una inversió de 91,2 milions d’euros. La regidora d'Habitatge, Lucia Martin, ha explicat que del miler d'habitatges n'hi ha uns 120 pendents de rehabilitar. Les quatre noves adquisicions no han d'afrontar processos de rehabilitació integrals, ha afegit.
 
Els darrers mesos, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) ha tancat quatre operacions per l’adquisició de quatre finques, que sumen un total de 67 habitatges i 7 locals comercials, en l'exercici del dret de tanteig i retracte.


Martin ha explicat que l’adquisició de les finques permetrà "protegir" les 43 unitats familiars que ja hi viuen amb la subrogació del contracte de lloguer i "evitant processos d'especulació immobiliària". Els 24 habitatges restants s'adjudicaran en règim de lloguer social i assequible a persones i famílies amb necessitat d’accés a l’habitatge.

En conjunt, la inversió de l’IMHAB ascendeix a 21,6 milions d’euros, incloent-hi els imports tant de les compravendes com l’estimació de la rehabilitació prevista. Es tracta d’una inversió per sota del preu de mercat, amb estalvis d’entre el 31% i el 38%, calculats a partir del cost mitjà del metre quadrat de venda en les operacions registrades el 2020 en el barri en qüestió.


Amb les darreres adquisicions, l’Eixample supera el centenar de pisos adquirits, amb set edificis adquirits de 112 habitatges. Els districtes on s’ha adquirit més des del 2015 són Sants-Montjuïc, amb 221 habitatges, Nou Barris (190), i Ciutat Vella (156). Quant a l’adquisició de finques senceres, Ciutat Vella és on més se n’han comprat (10), i Sants-Montjuïc i l’Eixample, amb set cadascun.

A Sant Antoni es concentren dues de les quatre finques adquirides, als carrers de Floridablanca i de Comte Borrell, en l’àmbit de la superilla. En el cas de Floridablanca, l'edifici té 18 habitatges i un local. Ha costat 5 milions d'euros, als quals s’haurà d’afegir el cost de rehabilitació. En total, la inversió és 5.230.000 euros, un estalvi del 31% del preu de mercat.


Pel que fa a l’edifici del carrer del Comte Borrell, es tracta d’una finca de 12 habitatges i dos locals, amb nou pisos buits, que ha suposat una inversió d’1,9 milions d’euros, als quals s’haurà de sumar un import estimat de rehabilitació. L’import total, de 2,6 milions d’euros, significa un 38% menys que el preu de mercat al barri de Sant Antoni.

A la Nova Esquerra de l’Eixample, l’edifici adquirit està situat al carrer de Calàbria i està compost per 14 habitatges, dos dels quals buits, i dos locals comercials en funcionament. La diferència entre la inversió municipal, de 4,5 milions de compra i 291.500 euros estimats en la rehabilitació, i el preu de mercat se situa en nivells similars a la de la resta d’adquisicions, en un 36% menys.

Per últim, la finca adquirida a la Dreta de l’Eixample es troba a baix de tot del carrer de Balmes. La majoria dels habitatges d’aquesta finca s’han destinat en algun moment i de manera irregular al lloguer turístic, sense la pertinent llicència. Hi viuen 11 unitats familiars i es posaran a disposició del parc públic els 12 restants. La rehabilitació costarà uns 679.000 euros. La compravenda ha suposat una inversió de 8,3 milions. Significa un estalvi del 37% respecte al preu de mercat del barri de la Dreta de l’Eixample.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació