Puigdemont reivindica la «legalitat» de l'1-O des de la Catalunya Nord

El líder de Junts signa un acord de col·laboració amb Unitat Catalana, el primer que la formació rubrica des de la seva fundació, i demana als nord-catalans "ajuda mútua" per al futur del país

Carles Puigdemont, aquest dilluns a la Catalunya Nord.
Carles Puigdemont, aquest dilluns a la Catalunya Nord. | Junts
19 de juliol del 2021
Actualitzat a les 14:20h
Carles Puigdemont continua a la Catalunya Nord, on es va desplaçar aquest divendres pel seixantè aniversari d'Òmnium Cultural. Ho ha fet per signar un acord de col·laboració amb Unitat Catalana, el primer d'aquest tipus des del naixement, ara fa un any, de Junts. Puigdemont ha reivindicat la tardor del 2017 i ha demanat lluitar per la "supervivència" de Catalunya a la qual, diu, els nord-catalans hi tenen molt a veure a través d'un "retrobament" que dona "esperances" de cara al futur.

Puigdemont ha indicat que el referèndum de l'1-O va ser legal, i que la declaració d'independència només va "recollir" el seu resultat. Les urnes van sortir de la Catalunya Nord, una regió que ha estat reivindicada per l'expresident de la Generalitat pel "retrobament" que s'està produint els últims anys entre el nord i el sud. "Hi ha un camí de futur, i hi hem d'anar encara més junts. Parlem el mateix llenguatge, que és el de les drets i les llibertats", ha remarcat Puigdemont, que veu "esperança" en el futur. El conveni amb Unitat Catalana, diu, és per "ajudar-se mútuament". "Ens hem de continuar ajudant perquè, sinó, no ho farà ningú", ha remarcat el dirigent de Junts.

"Som un partit de Govern, tenim la meitat de l'executiu a Catalunya i tenim molt bona representació parlamentària", ha ressaltat Puigdemont, que també ha definit com a "engrescador" el projecte que hi ha a Barcelona, encapçalat per Elsa Artadi, davant del "constitucionalisme" que, parer seu, representa Ada Colau. "I tenim tres eurodiputats a Brussel·les, amb més d'un milió de vots. Ens ajuda a tenir una veu no condicionada per ningú, encara menys per l'Estat", ha remarcat Puigdemont, que ha indicat que no se n'han sortit a l'hora de "silenciar", segons ell, la veu de Junts a Europa.

Lluís Puig, exconseller de Cultura i exiliat a Brussel·les, ha indicat que Junts està assolint el "ple desplegament" un any després del seu naixement. "Que estiguem signant un acord com aquest és un motiu de joia i de festa per tots nosaltres. Alguns posen pedres a les carreteres, però al final el poble continuarà avançant per arribar a l'espai de llibertat que tots plegats volem", ha apuntat Puig. Jaume Pol, president d'Unitat Catalana, ha apuntat  que Puigdemont és un "heroi veritable" de la història de Catalunya, i ha recordat els orígens de la formació que lidera, fundada l'any 1986.

"És la primera aliança que fem, i ens omple d'orgull. Ens ajudarà en la lluita de la supervivència de la nostra nació davant dels intents d'aniquilació", ha ressaltat Puigdemont, que ha definit la Catalunya Nord com un territori que ha resistit als "imperis" que l'envolten. "Volem viure com a catalans. Cadascú ha de poder tenir el dret a expressar la catalanitat de la manera com la sent, i ningú ens pot dir que no, o que és una cosa menor. Volem sobreviure i volem viure plenament en català", ha ressaltat.