L'ICEC celebra deu anys d'activisme europeu per l'autodeterminació

La Comissió Internacional de Ciutadans Europeus treballa des de Brussel·les per reforçar la pressió en defensa dels drets de Catalunya

Membres de l'ICEC en un acte al Parlament Europeu
Membres de l'ICEC en un acte al Parlament Europeu | ICEC
14 de juliol del 2021
L'ICEC (Comissió Internacional de Ciutadans Europeus) ha complert deu anys com a ONG internacional per l'autodeterminació i la independència. L'entitat va començar a treballar des del 2009 dins del teixit civil que es va conformar entorn les consultes populars i acumula un seguit de fites. Entre elles, ha establert una ONG internacional amb seu a Brussel·les que treballar per defensar activament l'exercici del dret d'autodeterminació, ha creat una xarxa internacional d'observadors independents per als diferents referèndums oficials i eleccions. 

Va ser també l'organitzadora de la manifestació conjunta amb moviments independentistes internacionals el març del 2013, que defensava el dret a exercir lliurement el dret d'autodeterminació. Entre les diverses campanyes que ha fet hi ha la que va fer amb caràcter paneuropeu per recollir signatures a favor del dret dels pobles a autodeterminar-se, i que va presentar al Parlament Europeu les 700.000 signatures que va recollir.

Des del 2010, l'entitat organitza una conferència anual al Parlament Europeu. També va crear un programa d'hospitalitat per acollir manifestants catalans independentistes en cases particulars i hostals amb preus gratuïts o mínims. L'última operativa d'aquest estil va ser el 2017, quan va organitzar l'estada gratuïta en cases flamenques per a mil famílies catalanes.

També ha tingut cura de mantenir una presència regular en mitjans internacionals, amb nombroses intervencions al voltant del món (BBC, ITC,CNN, France 24h, Russia Today, Al-Jazira, El Globo, Politico, Progreso i moltes ràdios públiques americanes, australianes, irlandeses, búlgares o austríaques), a més de col·laboracions en llibres editats a Europa.

L'ICEC, que té Anna Arqué com a portaveu internacional, ha renovat el seu web publicant tota la feina feta des del 2009, i al setembre esperen publicar noves iniciatives. Amb motiu d'aquests deu anys, han publicat un manifest en què denuncien "la repressió espanyola que va a tota vela, amb més de 3.000 catalans processats en relació amb la reivindicació d'independència de Catalunya" i proclamen que "la independència és possible perquè és un objectiu polític democràtic, legal i legítim secundat per una majoria de demòcrates. La victòria sempre ha estat, és i serà només a les nostres mans. Unim-nos i guanyem!".