La CUP demana evitar «represaliats de primera i de segona»

Els anticapitalistes avalen el fons per cobrir les fiances del Tribunal de Comptes i reclamen al Govern que es retiri de les causes judicials contra manifestants independentistes

Laia Estrada, portaveu de la CUP, durant la roda de premsa d'aquest dimarts al Parlament
Laia Estrada, portaveu de la CUP, durant la roda de premsa d'aquest dimarts al Parlament | ACN
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 14:12h
La portaveu de la CUP al Parlament, Laia Estrada, ha considerat "correcta" la decisió del Govern de crear un fons per sufragar reclamacions com la del Tribunal de Comptes. En una roda de premsa aquest dimarts, la diputada ha demanat al Govern que "sempre" faci costat als "represaliats per defensar els drets" i ha avalat "tota mesura que vagi en aquesta direcció". No obstant això, ha advertit que no hi pot haver "represaliats de primera i de segona" i ha exigit a l'executiu que deixi de ser acusació en casos contra independentistes.

El Govern ha confirmat aquest dimarts la creació d'un "fons complementari de riscos" per cobrir la situació d'indefensió dels funcionaris públics que no cobreixin les asseguradores. Es tracta d'una aportació inicial de 10 milions d'euros que cobrirà les fiances que demana el Tribunal de Comptes a 34 càrrecs i excàrrecs del Govern per l'acció exterior de la Generalitat des del 2011 fins al 2017.

Estrada també s'ha referit al tancament de l'oci nocturn per frenar els contagis i ha apuntat que "pot ser una mesura, però no l'única". "Cal posar el focus en l'atenció primària", ha afirmat, dotant-la de més recursos, diferenciant els espais que atenen a infectats pel coronavirus dels que no, garantint que no es perden treballadors i intervenint si fa falta els recursos de la sanitat privada.

"Tenim una cinquena onada constatada i, de nou, amb una manca de previsió", ha lamentat. Per a la diputada anticapitalista s'han repetit errors de l'estiu passat amb una desescalada "descontrolada". Per això, ha reivindicat fer tests d'antígens massius. A més, ha demanat evitar que els ciutadans s'hagin d'adreçar a clíniques privades, que han duplicat el preu de les proves, com va explicar NacióDigital. "Novament veiem que la sanitat privada es lucra a costa de la pandèmia", ha deplorat.

Estrada ha aprofitat la seva intervenció per presentar una de les iniciatives que la CUP durà al ple del Parlament: la petició al Govern perquè creï una energètica pública. Els cupaires volen que aquesta companyia gestioni les centrals hidroelèctriques, les concessions de les quals caduquen els pròxims anys.