Puigdemont i Junqueras es retrobaran dimecres que ve a Waterloo

Junts i ERC ultimen que la primera reunió en persona entre els líders de les dues formacions sigui una realitat la setmana vinent

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en una imatge a Palau.
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en una imatge a Palau. | Adrià Costa
02 de juliol del 2021
Actualitzat el 03 de juliol a les 10:38h
El retrobament en persona entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras es produirà la setmana que ve a la Casa de la República, a Waterloo, on ja es van veure Puigdemont i el president Pere Aragonès després de ser escollit. Així ho preveuen ERC i Junts, que en les últimes hores han mantingut contactes per fer possible la fotografia entre el president i el vicepresident del Govern que van materialitzar la votació de l'1 d'octubre. Segons diverses fonts coneixedores de les converses entre les dues formacions, la reunió serà dimecres. Les mateixes veus consultades per NacióDigital apunten que, en aquest contacte després de més de tres anys i mig de presó i exili, també hi seran presents el conjunt de presos d'ERC que han estat indultats.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, plantejava aquest dijous que la instantània de Puigdemont i Junqueras es pogués produir en el marc del 60è aniversari de l'entitat, a la Catalunya Nord. La iniciativa de Cuixart pretenia que el paraigua d'Òmnium fes d'aixopluc davant d'eventuals recels dels presidents d'ERC i Junts a definir data i lloc per a una primera reunió presencial un cop els presos polítics es troben en llibertat. Finalment, però, les dues formacions han encaminat la trobada, de la qual encara se'n tancaven aquest divendres els serrells.

Després de la concessió dels indults, ja s'han produït dos viatges dels dirigents empresonats a Ginebra i Waterloo, per visitar companys que són a l'exili. Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa van ser aquest dijous a Ginebra per tornar a parlar en persona amb Marta Rovira, secretària general d'ERC, que resideix a Suïssa des del 2018.

Al seu torn, els presos indultats de Junts -Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn- han visitat aquest divendres Puigdemont i la resta d'exiliats de la seva formació que estan instal·lats a Bèlgica des de la tardor del 2017. Han estat a Waterloo, com així van anunciar que farien un cop recuperessin la llibertat.

El contacte de Puigdemont i Junqueras de la setmana que ve es produirà l'endemà que el líder d'ERC visiti el Parlament Europeu. Dimarts hi ha sessió plenària a Estrasburg. De fet, era aquest dia que Junqueras pretenia visitar Puigdemont -així ho va anunciar el seu partit-, però finalment l'expresident va aclarir que no seria present aquell dia a les instal·lacions de l'Eurocambra. Fonts consultades per aquest diari subratllen que Puigdemont tenia interès que el contacte es produís a Waterloo, que no era la intenció inicial de Junqueras.

La de la setmana que ve no serà la primera conversa que mantenen el president i el vicepresident del Govern de l'1-O. Com avança el llibre Enemics íntims(Pòrtic), els líders d'ERC i Junts ja van conversar en almenys cinc ocasions durant l'inici de l'estiu del 2020 i, en una de les trobades, la reunió va ser exclusivament entre ells dos.