procés català

El Tribunal de Comptes rebutja les al·legacions i dona 15 dies per pagar

Si els afectats no abonen els 5,4 milions d'euros en aquest termini, es procedirà a l'embargament dels seus béns

per Sergi Ambudio, 30 de juny de 2021 a les 12:22 |
Mas parlant amb Romeva, Puigdemont i Junqueras al Parlament (arxiu) | José M. Gutiérrez
Els alts càrrecs del Govern afectats per la causa del Tribunal de Comptes han d'abonar les fiances milionàries en els propers 15 dies hàbils. Així ho ha dictaminat l'òrgan fiscalitzador, que ha rebutjat les al·legacions. En cas que no ho facin, es procedirà a l'embargament dels seus béns.

Com estava previst, en la sessió d'aquest dimecres pràcticament no hi ha hagut cap modificació. La delegada instructora ha exonerat a vuit dels 42 excàrrecs a qui havia citat, entre els quals els exconsellers de Presidència Jordi Turull i Neus Munté, i ha rebaixat en poc més de 400 euros la suma total que reclama: de 5.422.879,48 euros a 5.422.411,10. Les partides que han patit lleugeres variacions a la baixa han estat les atribuïdes a les delegacions de la Generalitat a Dinamarca i Croàcia. La Fiscalia ha fet una intervenció "política" i l'advocacia no ha fet cap argumentació.


El Tribunal de Comptes reclama aquestes quantitats per les despeses de l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. Les xifres individuals comunicades -que en el cas de l'expresident de la Generalitat Artur Mas ascendeix fins als 2,8 milions, o fins als 1,9 milions en el cas de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras- són la suma de diverses partides que s'han de repartir entre tots els afectats. La responsabilitat és solidària i, per tant, tots els ex-alts càrrecs vinculats a una partida tenen l'obligació de fer-se'n càrrec. S'han de posar d'acord sobre què aporta cadascú. Així, si algun d'ells al·legués motius per no abonar la fiança, quedaria coberta per la resta.

Per exemple, en la partida de viatges d'expresidents es reclama un total de 288.526 euros a deu persones. A Puigdemont, Junqueras i Romeva se'ls reclama 163.889 euros individualment, però el que acabin pagant finalment no té per què ser el que se'ls reclama, sinó que dependrà de la capacitat econòmica que tinguin fins a arribar al total.


El Tribunal, en definitiva, es cobreix les espatlles per si algun dels implicats es declara insolvent. És per això que la suma de totes les fiances individuals supera l'import total de 5,4 milions d'euros que ha dictat l'òrgan fiscalitzador. Aquestes són les partides que el Tribunal de Comptes ha atribuït a cada alt càrrec o excàrrec del Govern.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació