El Govern reclama una «solució» a la Moncloa per revertir la «repressió» del Tribunal de Comptes

La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, anuncia una "oposició frontal" de la Generalitat i insisteix que Aragonès exigirà a Sánchez que actuï "en els propers dies"

Pere Aragonès, entre Jordi Puigneró i Laura Vilagrà, a Palau
Pere Aragonès, entre Jordi Puigneró i Laura Vilagrà, a Palau | Govern
29 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:03h
El doble front de Madrid ha marcat la reunió del consell executiu d'aquest dimarts. La reunió a la Moncloa entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, que ha d'obrir una nova etapa de negociació després de la concessió dels indults, se solapa amb la fiança milionària que el Tribunal de Comptes imposa de forma preventiva a una quarantena d'alts càrrecs del Govern per l'acció exterior de la Generalitat -fins 5,4 milions d'euros-, un nou episodi de "repressió" denunciat pels partits independentistes. Tal com ha anunciat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, Aragonès reclamarà a Sánchez en la cimera de Madrid una "solució" al govern espanyol per revertir l'ofensiva del Tribunal de Comptes. 

El president de la Generalitat exigirà al president espanyol que la Moncloa actuï "en els propers dies" per acabar amb la pressió sobre el patrimoni dels dirigents independentistes. "El govern espanyol no pot mirar cap a una altra banda. És una anomalia en un sistema democràtic", ha insistit Plaja sobre la causa del Tribunal de Comptes. "Quan afecta Catalunya i l'independentisme, [el tribunal] actua sempre", ha afegit la portaveu del Govern, que ha definit l'amenaça sobre el patrimoni com una nova "pedra a la sabata" en el diàleg amb l'Estat.

El que no ha pogut concretar Plaja és si el Govern es farà càrrec de les fiances reclamades als líders independentistes. S'ha limitat a transmetre un "suport total" als afectats -en diverses ocasions- i a exposar que els serveis jurídics de la Generalitat estudien la manera d'actuar davant les exigències de l'ens fiscalitzador.

En la reunió de presidents d'aquest dimarts, Aragonès també reclamarà el compliment de l'informe del Consell d'Europa, que a banda de l'alliberament dels presos, també exigia la retirada de les euroordres. El president de la Generalitat ja s'hi va referir ahir, en el consell nacional d'ERC: "El full de ruta per acabar amb la repressió és complir amb el Consell d’Europa". A la cimera de la Moncloa, el guió d'Aragonès tindrà com a punts destacats -a banda de la denúncia de la "repressió"-, la reactivació de la taula de diàleg, la gestió dels fons europeus, i la reconstrucció social i econòmica postpandèmia.

Sobre la posada en marxa de la taula de diàleg, Plaja ha insistit que el president aspira a pactar-ne "el contingut, l'ordre del dia i la metodologia" més enllà de la data. NacióDigital ja va avançar divendres que el govern espanyol i la Generalitat preveuen reprendre la mesa de negociació aquest setembre. La portaveu del Govern ha admès que, ara mateix, les posicions són "molt allunyades" sobre la resolució del conflicte polític. La proposta catalana passa per l'amnistia i l'autodeterminació. 
Crida a la "responsabilitat per l'augment de contagis"
En la reunió del consell executiu també s'ha debatut sobre la situació de la pandèmia. La Generalitat no té previst, de moment, fer marxa enrere en la flexibilització de les restriccions malgrat l'increment notable de contagis. L'última xifra anunciada pel que fa a l'augment de nous positius és de 5.101 casos setmanals. El Govern ha fet una "crida a la responsabilitat" per esquivar conductes temeràries i ha incentivat la ciutadania a vacunar-se per avançar en la immunització del conjunt de la població. Fins a quatre milions de catalans ja s'han vacunat en primera dosi.