Forcadell reivindica «la casa de tots els catalans» en la tornada dels presos al Parlament

Borràs defensa que la feina feta per l'expresidenta del Parlament és el camí a seguir per "mantenir la dignitat" de la cambra

Els presos polítics amb Laura Borràs, a les escales del Parlament.
Els presos polítics amb Laura Borràs, a les escales del Parlament. | Yvelisse Teixeira
28 de juny del 2021
Actualitzat a les 18:35h
Carme Forcadell, com a expresidenta del Parlament, i la resta de presos polítics com a Govern de l'1-O i líders socials han tornat aquest dilluns a la cambra catalana després de ser indultats. Tots han estat rebuts per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i entre els aplaudiments dels diputats de les tres formacions independentistes, però també dels comuns. Posteriorment tots ells han celebrat un acte a l'auditori de la cambra.

Forcadell ha explicat la "il·lusió" d'entrar a la que és "la casa de tots els catalans i les catalanes" i ha volgut agrair la tasca dels treballadors de la cambra en "uns dies molt difícils". Forcadell ha reivindicat l'amnistia perquè "tots els represaliats i exiliats puguin tornar a trepitjar el Parlament". "Ens comprometem a treballar per la fi de la repressió", ha explicat.

L'expresidenta de la cambra creu que els nou indultats pel govern espanyol no serien aquest dilluns a l'hemicicle "sense la gent i sense les victòries judicials a Europa", en referència, entre d'altres, a l'informe del Consell d'Europa. Forcadell ha conclòs el seu discurs reivindicant que al Parlament "s'hi ha de poder parlar de tot" i que l'únic límit només pot ser el "respecte pels drets humans".

Al seu torn, Laura Borràs, que ha obert i tancat l'acte, ha celebrat que es posi "fi al patiment" dels presos polítics i de les seves famílies. "Estem molt feliços", ha afirmat. Ha tingut un reconeixement pels nou indultats, però ha fet esmena especial a "l'amiga" Carme Forcadell: "Benvinguda i ben retornada a casa teva", ha celebrat davant una ovació de tots els assistents a l'acte.

En la mateixa línia, l'actual presidenta del Parlament ha afirmat que la tasca de Forcadell és "la millor per mantenir la dignitat de la institució" i que la presidenta de Junts vol "continuar la feina" on la va deixar la d'ERC. "Cap tribunal ens farà renunciar, perquè no es pot empresonar l'anhel de llibertat", ha reivindicat.

Borràs, com Forcadell, també ha recordat que "falten els companys que estan a l'exili". De fet, a l'auditori on s'han produït els parlaments, hi havia quatre cadires buides amb llaços grocs, per l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Lluís PuigToni Comín i Clara Ponsatí. Borràs també ha tingut paraules pels ferits en les manifestacions i les persones perseguides per la justícia: "No ens oblidem d'elles", ha recordat.
 

Carme Forcadell, durant l'acte dels presos polítics al Parlament. Foto: Yvelisse Teixeira


L'homenatge als presos, que també s'ha fet al Palau, es produeix un dia abans de la reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, que serà aquest dimarts a la tarda a la Moncloa. Una trobada que ha d'encetar una "nova etapa" amb els presos polítics fora de la presó i per mirar d'abordar els objectius de la futura taula de diàleg, que es reprendrà al setembre, tal com va avançar NacióDigital.

La retrobada entre els presidents coincidirà, també, amb la imposició de fiances milionàries per part del Tribunal de Comptes a una quarantena d'antics alts càrrecs de la Generalitat per l'acció exterior entre 2011 i 2016. Entre els implicats hi ha, de fet, alguns dels indultats, com ara Oriol Junqueras, Jordi Turull o Raül Romeva.