El Cercle d'Economia diu a Casado que els indults no són «concessions vergonyoses»

El líder del PP s'encara amb l'empresariat català i assegura que a Catalunya "no hi ha un problema de democràcia, sinó de compliment de la llei"

El líder del PP, Pablo Casado.
El líder del PP, Pablo Casado. | ACN
17 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:19h
Bones paraules i xoc frontal entre el líder del PP, Pablo Casado, i el gruix de l'empresariat català aquest dijous al Cercle d'Economia. Casado ha intervingut avui a les Jornades del Cercle d'Economia i s'ha escenificat la contraposició entre les mirades del líder de la dreta espanyola i el Cercle respecte a Catalunya. Ahir, l'entitat va expressar formalment el seu suport als indults, el que ja feia preveure que la sessió d'aquest dijous amb Casado seria moguda.

El dirigent conservador ha estat presentat per Jordi Gual, vicepresident de l'entitat i expresident de CaixaBank, que ha fet una intervenció de to moderat però que incloïa elements crítics amb l'actuació del principal partit de l'oposició. Gual ha entrat directament en el tema dels indults, esmentant Francesc Cambó i el seu llibre Per la concòrdia. Ha citat el líder de la dreta catalanista quan criticava el bloqueig entre Catalunya i Espanya. Gual ha considerat que del diàleg "poden sorgir solucions que encarrilin el conflicte".

Jordi Gual ha asssegurat que la "cronificació" del conflicte polític és nefasta i té simplement "finalitats electoralistes". "Els indults potser no resoldran el conflicte però acosten posicions que fins ara han estat molt allunyades i no es poden veure com a concessions vergonyoses o inadmissibles". "No és cert que la societat catalana estigui dividida en dues meitats", ha assegurat Gual, segons el qual els moviments d'aquestes darreres setmanes són l'inici d'un diàleg que pot ser útil per superar el conflicte actual.

"A Catalunya no hi ha un problema de democràcia, sinó de compliment de la llei", ha asseverat Casado en la seva intervenció. "No podem acceptar que es parli de la justícia com a revenja", ha exclamat. "La ruptura de la unitat nacional no és concòrdia", ha afirmat.  "Es parla d'indults sense que es mostri penediment i es parli de reincidència", ha dit Casado. S'ha preguntat si els indults no generaran més frustracions. 

El president del PP s'ha mostrat inflexible en tot moment quan s'ha referit al conflicte polític. "No es pot acceptar un cop a la legalitat", ha clamat davant un auditori incòmode. "No podem acceptar que es parli de justícia com a revenja, ni d'una sentència com a càstig".

Casado ha acusat Pedro Sánchez -que serà demà al Cercle- de decidir els indults amb l'únic objectiu de "mantenir-se en el poder". "Jo estimo Catalunya. Vull que Catalunya recuperi la prosperitat", ha dit, però ha deixat clar quines són les seves línies vermelles: "Vull que no hi hagi més confrontació al carrer, però no fent concessions, que només duran frustracions. I sempre dins de la llei, perquè no hi ha democràcia sense llei". 


Inicialment, Casado s'ha esforçat per oferir una imatge amable del PP de cara a Catalunya. Ha defensat una reforma fiscal pròpia per a Catalunya i ha expressat el seu suport a l'ampliació de l'aeroport de Barcelona i al projecte de l'Hermitage. Ha dit que vol que Barcelona sigui el Silicon Valley del sud d'Europa. Però el cert és que aquest dijous s'ha escenificat un xoc frontal entre la dreta espanyola i la burgesia catalana.