Ayuso irrita la cúpula del PP per insistir en situar el rei al centre dels indults

La presidenta de la Comunitat de Madrid qüestiona el paper constitucional del monarca i erosiona el lideratge de Casado després de la manifestació de Colón

El monarca amb Díaz Ayuso a la Zarzuela.
El monarca amb Díaz Ayuso a la Zarzuela. | Casa Reial
15 de juny del 2021
Actualitzat a les 20:55h
Estava escrit. La victòria contundent d'Isabel Díaz Ayuso en les eleccions de la Comunitat de Madrid del 4-M comportava una forta càrrega política que no seria del tot beneficiosa per al lideratge de Pablo Casado. La nova baronesa del PP ha agafat prou embranzida per creure que pot anar per lliure i perfilar el seu propi discurs, al marge per complet dels interessos de Génova. La seva intervenció en l'acte de Colón, quan es va preguntar sobre què faria el rei davant dels indults ("el faran còmplice?"), ja va sorprendre Casado i José Luis Martínez Almeida, l'alcalde de Madrid, que eren al seu costat.

De seguida, Casado va veure's obligat a desmentir Ayuso, ni que fos de manera suau. El líder del PP va dir que l'únic responsable dels indults era Pedro Sánchez. Volia, d'aquesta manera, protegir Felip VI, alliberant-lo del "crim" de signar el decret que aprovi l'executiu espanyol quan decideixi la concessió del perdó. Però Ayuso ha complicat encara més la situació quan aquest dimarts ha insistit en la seva posició.

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha tornat a la càrrega dient que el fet que el rei hagi de signar aquest decret és "una absoluta vergonya". Per embolicar més la troca, ha dit que coincideix amb Casado en què Pedro Sánchez prepara una "trampa" al forçar el monarca a signar els indults.

La insistència d'Ayuso ha obligat aquest cop la portaveu del grup popular al Congrés, Cuca Gamarra, a sortir al pas, recordant que el rei ha de signar els decrets que li posa al davant el govern i que ella no faria de "comentarista" d'Ayuso. Gamarra no ha dissimulat gaire la seva incomoditat. Pertany al sector moderat dels populars i se sent allunyada dels estirabots que tan sovint protagonitza la dirigent madrilenya.

Més enllà del llenguatge provocatiu que sol emprar la presidenta de la Comunitat, el cert és que Ayuso està qüestionant el mateix paper constitucional del rei, en un intent clar de forçar la Zarzuela a adoptar un paper d'hostilitat contra Sánchez. La Constitució no dona cap mena d'espai al monarca per negar-se a signar els decrets governamentals. 

Aquest dimarts, el govern espanyol ha carregat contra Ayuso amb paraules contundents. Després del consell de ministres, la portaveu María Jesús Montero va arribar a definir com una "bogeria" les paraules de la presidenta madrilenya, preguntant-se si eren fruit de la ignorància o de la voluntat d'instrumentalitzar el monarca. També va qualificar la línia de Casado de "deriva irresponsable".

Ayuso, un cost molt alt
Casado està tastant el preu d'avalar en el seu moment Ayuso. Crescuts en el mateix món ideològic, el PP aznarià i l'escola d'Esperanza Aguirre, Ayuso s'ha blindat dins del búnquer de la dreta madrilenya. Casado ha vist bé la consolidació del lideratge de la presidenta madrilenya perquè ha sentit des del primer moment la pressió dels altres barons, especialment el gallec Núñez Feijóo i l'andalús Moreno Bonilla. 

Però Ayuso s'ha fet massa forta. Ella es creu alliberada de tuteles des del 4-M, una victòria que considera del tot seva, cuinada gràcies al seu discurs i la seva política davant la Covid. I també gràcies a les habilitats de Miguel Ángel Rodríguez, home d'Aznar que no manté una bona sintonia amb Casado. El líder del PP, que ha mantingut una conducta ambivalent des de la seva arribada al cim del partit, tem ara el poder d'Ayuso.