MAPES Només un terç de comarques té encara risc alt de rebrot

Consulta en mapes i taules quants positius recents s'han detectat, a nivell local i comarcal, i on es concentren els focus de propagació més ràpida

Catalunya ja fa una setmana que es troba sense risc alt de rebrot.
Catalunya ja fa una setmana que es troba sense risc alt de rebrot. | Yvelisse Teixeira
14 de juny del 2021
Actualitzat el 15 de juny a la 13:23h
Tot just fa una setmana que Catalunya va aconseguir baixar dels 100 punts del risc de rebrot que delimiten el llindar del risc alt. Una fita des de la qual el país ha seguit reduint el nombre de contagis per Covid detectats, malgrat que de forma lenta i acostant-se als 3.000 positius setmanals. El risc actual català se situa en els 84 punts i, a nivell territorial, el nombre de comarques per sota dels 100 punts ja són pràcticament dues de cada tres, així com també s'hi troben més de la meitat de les ciutats.
 
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca o municipi, es desplega el seu nom i tota la informació sobre el risc de rebrot i la seva evolució setmanal, la velocitat de propagació, el nombre de contagis setmanals, vacunes subministrades i altres dades sobre la situació de la pandèmia, entre el 4 i el 10 de juny. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

En paral·lel a la reducció dels contagis, els hospitals també s'estan buidant progressivament de pacients de coronavirus, havent passat de 612 a 539 en total, mentre que, a les UCI, el descens ha estat de 203 a 180, molt lluny ja dels 731 crítics de principis de febrer. Bona part del mèrit d'aquesta millora dels indicadors és de les vacunes, ja que més de la meitat de la població catalana de 16 o més anys ja ha rebut com a mínim una de les dosis, mentre que un 30,8% ja té la pauta completa. Segons els resultats dels tests d'antígens a persones simptomàtiques, a més, la incidència seguirà caient els propers dies, motiu pel qual Salut es planteja aixecar noves restriccions, com la mascareta al carrer.

Fa una setmana, 16 comarques superaven els 100 punts de risc de rebrot, però ara ja només en queden 14 per damunt d'aquest llindar, un terç del total. Aquest indicador es calcula combinant la velocitat de propagació i la incidència de contagis en les darreres dues setmanes, cosa que permet avaluar tant la quantitat de positius que es detecten com la tendència a augmentar o a decréixer. Amb les últimes dades consolidades -del 4 al 10 de juny-, 7 comarques es troben en risc baix (menys de 30 punts), 11 tenen risc moderat (entre 30 i 70) i 9 més, moderat-alt (entre 70 i 100 punts), a banda d'una que es troba en els 100 punts exactes.

A tres comarques, fins i tot, no s'ha detectat ni un sol contagi l'última setmana i tenen risc 0. Es tracta del l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Priorat. En canvi, al Ripollès només s'ha trobat un sol cas, i a les Garrigues, el Pallars Jussà, l'Aran i l'Alt Urgell, només dos. En canvi, el Berguedà triplica el llindar de risc alt de rebrot (331 punts), situant-se per davant de la Conca de Barberà (278), la Segarra (250) i el Solsonès (201), les tres comarques que dupliquen els 100 punts.

Si es posa el focus en concret en la incidència setmanal, però, és el Solsonès qui es troba en primer lloc, amb 97,4 contagis per cada 100.000 habitants, superant el Berguedà (84,2). Escassament deu comarques tenen una ràtio superior als 50 positius i la tercera d'elles és l'Urgell (67,6), seguida de l'Alt Penedès (67,6), la Segarra (65), la Conca de Barberà (56,1) i la Terra Alta (54,6) -en aquest cas, però, només es tracta de 6 contagis, en termes absoluts-. La tercera més poblada, el Baix Llobregat, també s'hi troba per damunt per poc, amb una ràtio setmanal de 52,4.

Pel que fa a les regions sanitàries, són precisament les de l'Alt Pirineu i Aran i de Lleida les que presenten incidències més baixes, malgrat que se situaven com les que patien més contagis durant pràcticament tot l'abril. Al capdavant se situen ara la regió metropolitana sud i la de Barcelona ciutat, tot i que sense excessives diferències entre elles. El mapa següent, en tot cas, permet visualitzar com la incidència cau amb forá claredat en la zona de Ponent i del Pirineu.
 

Aquesta situació relativament positiva -en comparació amb la de fa poques setmanes-, però, ja no presenta una tendència tan clara al descens de contagis. En els últims set dies amb dades consolidades, només 13 de les 42 comarques van detectar menys positius que en la setmana anterior, mentre que 17 mantenen una incidència similar i en 12 aquests creixen. Malgrat tot, es tracta d'una evolució lògica, ja que aquelles comarques on ja hi ha molt pocs casos tenen un marge de millora reduït o inexistent i, per tant, ja no poden seguir reduint el nivell dels indicadors. En aquestes comarques, mantenir-se o créixer poc ja és una bona notícia.

La comarca que incrementa més la incidència, en tot cas, és la Segarra, amb 65 positius per 100.000 habitants més que fa una setmana. Augmenten també força al Berguedà (+58,7), la Terra Alta (+54,6), el Moianès (+44,7) i la Ribera d'Ebre (+42,3). Per contra, el descens és notable sobretot a Solsona (-90), quasi duplicant la caiguda al Ripollès (-49,6), en segon lloc, per davant de l'Alt Urgell (-35,9) i el Baix Camp (-29,1). A les comarques amb més habitants -Barcelonès, Vallès Occidental, Baix Llobregat, Maresme i Vallès Oriental-, la incidència es manté quasi intacta.
 

Pel que fa als 66 municipis de més de 20.000 habitants, la situació és una mica més complicada. Només n'hi ha un risc baix de rebrot, Amposta (12 punts), tot i que 18 tenen risc moderat, amb Palafrugell i Castellar del Vallès en el llindar dels 30 punts i Lleida molt a prop (33). 16 ciutats més tenen risc moderat-alt i només 31 superen els 100 punts, deu menys que fa una setmana. Igualada és la que es troba en pitjor situació (307 punts), seguida per Sant Andreu de la Barca (282), Esparreguera (269) i Salt (261).

En relació a l'evolució de contagis durant l'última setmana, de fet, la tendència és lleugerament positiva, ja que aquests s'han incrementat només a 13 ciutats, a 30 més s'han mantingut estables i a 23 s'han reduït. Vila-Seca és clarament la ciutat on la incidència cau més, amb 89,3 contagis per 100.000 habitants menys que fa una setmana, per davant de Premià de Mar (-62,6) i força lluny de Cambrils (-37,5), mentre que aquesta augmenta en especial a Salt (+51,4), Igualada (+47,9) i Sant Andreu de la Barca (+36,2).