Dreta i extrema dreta, junts però no barrejats contra els indults als presos

Unes 25.000 persones han participat aquest diumenge a la plaça de Colón de Madrid en la concentració contra la possible sortida dels líders independentistes

Pla general de la concentració de Colón
Pla general de la concentració de Colón | ACN
13 de juny del 2021
Actualitzat el 14 de juny a les 6:40h
La plaça de Colón de Madrid s'ha omplert aquest diumenge contra els indults als presos independentistes. Convocats pel col·lectiu Unión 78, encapçalat per Rosa Díez, María San Gil i Fernando Savater, la mobilització ha comptat amb la participació del PP, Vox i Cs. Segons l'organització, l'aforament s'ha completat i no s'ha permès l'entrada de més manifestants. Segons les primers estimacions de la Policia Nacional espanyola, hi han assistit unes 25.000 persones.

L'acte, ha durat una mitja hora, ja començat amb retard per un problema tècnic (un generador que no ha arribat) i ha comptat amb la lectura d'un manifest. Contràriament al que va passar a la manifestació de Colón del 2018, en aquesta ocasió no ha pujat a l'escenari cap dels tres líders de la dreta, Pablo Casado, Santiago Abascal i Inés Arrimadas.

Els dirigents dels tres partits han evitat la foto conjunta i, de fet, bona part dels barons populars han declinat ser-hi. A més, dirigents del PP i de Cs han estat escridassats en una concentració.

També s'hi ha vist algunes banderes franquistes i moltes pancartes fetes, algunes de fetes a mà i d'altres més elaborades. En elles s'hi ha pogut llegir lemes com Majestad, no firme!", demanant a Felip VI que no ratifiqui l'acord d'indultar els presos, o "Sánchez, a ti España no te indulta", advertint al president del govern espanyol d'un possible càstig a les urnes a les properes eleccions generals.

La plataforma Unión 78 va cridar el 28 de maig a reaccionar contra el "xantatge" d'uns indults que "no tenen altre propòsit que conservar la majoria parlamentària" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui acusa de "mantenir-se a la Moncloa a qualsevol preu".

"No pensem tolerar passivament la conversió del xantatge en un procediment polític normal, com passaria amb la concessió d'indults a colpistes condemnats que han manifestat la seva condició expressa de reincidir burlant expressament els informes contraris del Tribunal Suprem de la fiscalia de l'Estat", sostenia la convocatòria.

I la lectura del manifest, a càrrec de l'escriptor Andrés Trapiello, ha anat en aquesta línia: "Ningú és fatxa per dir el mateix que deia Pedro Sánchez fa uns mesos". "De quina concòrdia parlen si ho volen tornar a fer?", ha afegit. "Prou ja!", ha insistit.

Rosa Díez, en el seu discurs, ha dit que els indults són “un greu atemptat contra la democràcia”. “Gràcies per acudir a la crida, espanyols de bé, mil gràcies. Som majoria, som la immensa majoria de la bona gent que hi ha en aquest país”, ha argumentat. 

"On s'és vist que un govern premiï els enemics declarats a la seva nació, propagant un sectarisme destructiu?", s'ha preguntat Díez, que ha lamentat que es titlli els participants a la concentració d'ultradreta: "Fent això, el govern actua de manera excloent, sectària i perillosa", ha afegit.
 

Alguns manifestants a Colón Foto: ACN


L'organització ha demanat a tots els assistents que observessin curosament "totes les mesures anticovid" és a dir que respectessin "la distància social" i portessn mascareta "en tot moment", unes indicacions que s'han complert a mitges.

La concentració ha comptat amb el suport de personalitats com Félix Ovejero, Félix de Azúa i la periodista Elvira Roca. També l'exalcalde de la Coruña Francisco Vázquez, el cineasta Iñaki i els professors Carlos Martínez Gorriarán i Rogelio Alonso.
Participació desigual entre els partits
Pablo Casado ha encapçalat la delegació del PP on també hi ha participat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el president de Múrcia, Fernando López Miras, a més del PPC amb Alejandro Fernández al capdavant. Han excusat la seva presència adduint motius diversos el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo –per un viatge a Roma-; el d'Andalusia, Juanma Moreno –per "motius personals"-, i el de Castella-Lleó, Alfonso Fernández Mañueco –per assistir a les festes de Salamanca-. De fons hi ha el debat en el si del PP sobre la conveniència d'anar a la manifestació de la mà de Vox.

Els membres de Cs hi han assistit "a títol personal", perquè –en paraules de la líder del partit, Inés Arrimadas- "no es manifesten els partits, sinó les persones". Cs volia evitar la fotografia amb Vox, però arribava a la cita després de patir revessos electorals importants a les eleccions generals, catalanes i madrilenyes.
 

Santiago Abascal ha participat a la concentració a primera fila Foto: ACN


Vox, en canvi, hi ha assistit "en massa", segons va dir el portaveu parlamentari Iván Espinosa de los Monteros. Els de Santiago Abascal –que ha encapçalat la seva delegació- aspiren a convertir la convocatòria a Colón en una nova mostra de suport popular als seus postulats. La primera fotografia de Colón va ajudar a catapultar la ultradreta al Congrés, on va obtenir 52 escons, i la cita d'aquest diumenge els pot situar de nou en la pugna amb el PP després de veure frenades les seves aspiracions a les eleccions de Madrid.
Una "Espanya unida"
Diversos manifestants a la concentració d'aquest diumenge a la plaça Colón de Madrid han expressat, que hi acudeixen perquè "estimen Espanya" i veuen "injust" i una "aberració" els indults. "Venim perquè estimem Espanya i Catalunya, una Espanya unida sempre i si no la defensem, ens la trenquen", ha afirmat la Maribel, que ha viatjat en autobús durant la nit des d'Alacant. La manifestant ha insistit que "no es pot deixar impune" els presos independentistes, "que han volgut trencar Espanya, han donat un cop d'Estat i han donat un disgust" als espanyols. En Julio, votant de Vox, ha afirmat que els indults són "una aberració" i ha exigit la dimissió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

El manifestant ha explicat que no només es manifesta contra els indults, sinó que també ho fa contra "la tirania i les actituds feixistes del socialisme espanyol". En Julio també ha criticat el president del PP, Pablo Casado, a qui ha acusat de ser "la mateixa escòria" que Sánchez. "La mateixa culpa té en Sánchez que el traïdor de Casado", ha opinat.

Una altra manifestant, madrilenya resident a Suïssa, la Balbina, ha afirmat que està "en contra dels indults a persones que no ho mereixen" i van en contra "d'una Espanya unida". "No és per ser d'un partit o d'un altre, és per estimar una Espanya unida", ha argumentat.

Manifestants han vingut de diversos punts d'Espanya, com un grup d'Almeria, que ha iniciat el viatge cap a Madrid a mitjanit. Un d'ells ha explicat que és "injust" que s'indulti a persones "que han donat un cop d'estat" i ha reclamat que la justícia "sigui igual per a tots".