El suïcidi de l'«streamer» català Gabriel Chachi encén les alarmes: «Joves, demaneu ajuda»

Desenes de famosos i creadors de contingut a Internet s'adrecen als adolescents per posar el focus en la seva salut mental

Gabriel Chachi, en un stream de Twitch
Gabriel Chachi, en un stream de Twitch | Twitch
03 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:23h
La commoció pel suïcidi del creador de contingut i streamer català Gabriel Chachi, de 25 anys, ha encès les alarmes en el sector, entre els adolescents i en el món d'Internet. Ibai Llanos, Dario Eme Hache, el Sr Cheeto i una gran llista de creadors famosos -amb milers i milions de seguidors cadascun d'ells- s'han activat per conscienciar a tots els seus seguidors sobre la salut mental: "Heu de demanar ajuda si esteu malament. No tingueu vergonya. Nosaltres ho fem". El suïcidi és la principal causa de mort prematura dels joves de Catalunya.

La mort de l'streamer català ha estat confirmada pel seu entorn i per molts dels seus companys de les plataformes i les xarxes socials, encara que la seva família no hagi volgut parlar al respecte. Sí que ho va fer la seva parella, que va lamentar moltíssim a través de piulades la pèrdua del Gabriel. Una piulada d'Ibai va tenir una gran repercussió entre els milions de seguidors joves que té a les xarxes, tant a Twitter com Twitch.

"Cuideu sempre la vostra salut mental. Demaneu ajuda a la gent que us envolta i aneu a un professional. Sé que a vegades és complicat o fa "vergonya" buscar ajuda i explicar els problemes, però hi ha moments on és totalment necessari", apunta Llanos. La pèrdua de Chachi ha tornat a posar sobre la taula les problemàtiques de l'exposició dels joves a les xarxes socials, la precarització de la salut mental i la manca de recursos i visibilitat que té entre els sectors de menys edat de la població.
 Les associacions de supervivents del suïcidi treballen de manera incansable per intentar aturar aquest problema sistèmic que rep molt poques ajudes per part de l'administració pública. Ja en plena pandèmia demanaven de manera contundent un suport massiu per a poder frenar els suïcidis entre els joves i, sobretot, prevenir-los el màxim possible. 

Els estigmes sobre el suïcidi són nocius en molts àmbits de la societat, però en els menors i els adolescents solen tenir un efecte encara major. Tot i això, des de les diferents associacions de víctimes i supervivents assenyalen un canvi generacional palpable, ja què els joves "tenen més capacitats ara de parlar de la mort, dels seus sentiments o d'intentar sortir-se'n que abans". Aquest fet s'ha demostrat amb la pèrdua de Chachi, que ha despertat una onada de missatges per parlar sobre aquest tema.