Els infectats de Covid són capaços de generar anticossos tota la vida

Un estudi científic troba cèl·lules plasmàtiques de medul·la òssia de llarga vida en la majoria de pacients que han passat la malaltia lleu

Prova PCR a la Universitat de Vic
Prova PCR a la Universitat de Vic | Adrià Costa
02 de juny del 2021
Actualitzat a les 17:50h
El temps de vida dels anticossos contra el coronavirus és un dels principals temes que ocupen als científics. I l'última notícia és realment esperançadora: els infectats tenen capacitat per estar protegits tota la vida, segons un estudi publicat per la prestigiosa revista científica Nature.

Les dades obtingudes fins ara assenyalaven que a partir dels quatre mesos queien en picat els anticossos. Durant set mesos més, continuaven baixant progressivament. Però el nou descobriment -amb infectats lleus- demostra que això no implica perdre la protecció davant el virus.

Estudi pioner
Per primera vegada, s'ha analitzat la presència de cèl·lules plasmàtiques de medul·la òssia de llarga vida (BMPC, per les seves sigles en anglès). Aquesta és "una font essencial i persistent d’anticossos protectors", afirmen els investigadors. 

D'aquesta manera, s'ha observat com la proteïna espiga o S -clau per a la infecció- és recordada per les cèl·lules que se'n van a la medul·la òssia i s'hi queden en estat de repòs. Així, si el virus torna a entrar al cos, les cèl·lules tornen a la sang per evitar el contagi.

En 15 dels 18 pacients de l'estudi -havien passat la Covid lleu- es va demostrar aquest fet, que podria canviar radicalment la forma d'enfrontar-se a la pandèmia en cas de confirmar-se, així com la campanya de vacunació. Actualment, els contagiats es vacunen tot just sis mesos després de passar la malaltia i a l'horitzó hi ha l'administració de terceres dosis que ara podrien ser innecessàries.