El càmping que avança cap a l'autosuficiència energètica

La Ballena Alegre aposta per les energies renovables: fotovoltaica, solar tèrmica, aerotèrmia i ara també geotèrmia

La Ballena Alegre, un càmping que aposta per les energies renovables
La Ballena Alegre, un càmping que aposta per les energies renovables | Paula Sànchez
04 de juny del 2021
Actualitzat el 01 de juliol del 2023 a les 16:43h
La Ballena Alegre és un dels càmpings més coneguts de la Costa Brava. Per la seva història, per les instal·lacions, pel fet d'estar a tocar de la llarga platja de Sant Pere Pescador, però també per la ferma aposta per la sostenibilitat i les renovables.

L'estrena el 2019 d'uns bungalous de màxim confort que pràcticament podien cobrir la demanda energètica amb plaques fotovoltaiques només va ser el primer pas. “Aquell projecte ens va fer obrir els ulls per continuar implantant renovables a les instal·lacions. Funciona molt bé”, explica Toni Castellar, director de La Ballena Alegre.
 

Posteriorment, s'ha ampliat el nombre de bungalous amb energia solar fotovoltaica, s'han instal·lat pous de geotèrmia, s'ha experimentat amb l'aerotèrmia i s'ha continuat apostant per la solar tèrmica per generar aigua calenta sanitària de manera centralitzada. Malgrat l'aturada en les inversions a causa de la pandèmia, el càmping treballa amb un objectiu a llarg termini: aconseguir almenys cobrir amb autoconsum tota la demanda energètica en temporada baixa i només recórrer a energia verda de la companyia en els pics d'ocupació.

Bungalous sostenibles amb premi europeu
Els bungalous e-devesa són les joies de la corona de La Ballena Alegre. Ho són per la pròpia construcció i el confort: 80 metres quadrats amb dues habitacions, sala d'estar, cuina i jardí privat, entre altres. També per la ubicació: a un sol pas de la platja i amb piscina comunitària compartida amb un màxim de 20 famílies més. I, sobretot, per la incorporació d'energies renovables, sistemes d'estalvi passiu i materials respectuosos que li permeten fregar la fita del consum d'energia zero.

Els 39 e-devesa funcionen amb el principi de democràcia energètica, és a dir, que aquell bungalou que té energia de sobres en cedeix al que en necessita. Es van estrenar amb 10 plaques fotovoltaiques i, posteriorment, es va ampliar amb 12 més per cada construcció. “Aquest fet ens ha permès assegurar cobrir el 90% de la demanda energètica i, en alguns casos, acostar-nos al 100%”, destaca Castellar.

Els bungalous e-devesa són sostenibles i de màxim confort. Foto: Paula Jaume


L'experiència dels e-devesa, més enllà de la bona acceptació dels clients, també ha estat reconegut en l'àmbit internacional. El 2020, La Ballena Alegre va ser guardonada amb el prestigiós premi European Solar Prize, considerat com la “Champions de les renovables”.

A banda de l'energia per al consum del bungalou, l'electricitat generada s'utilitza per fer funcionar l'aerotèrmia. Es tracta d'un sistema de climatització net que, a partir de l'intercanvi de calor, satisfà la demanda de climatització –en aquest cas aire condicionat- i aigua calenta sanitària. 

Aconseguir ser el client més sostenible
La Ballena Alegre vol potenciar el concepte de vacances responsables. “Estem a tocar del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i en plena badia de Roses, l'entorn ens obliga a assumir la sostenibilitat com un element clau”, destaca Toni Castellar.

Molts clients –tant del centre i el nord d'Europa com de catalans- cada vegada ho valoren més i, fins i tot, acaba sent un element diferencial a l'hora de decidir on fan les vacances. Per exemple, la important presència de cotxes elèctrics ha fet que no només s'hagin instal·lat punts de recàrrega ràpida a l'entrada del càmping sinó també a tots els bungalous e-devesa.

No és només una qüestió d'energia sinó també d'elecció dels materials, d'electrificació dels vehicles de mobilitat interna, d'aliments i productes de quilòmetre 0, així com d'impulsar estratègies per reduir els residus. Enguany, per exemple, s'han eliminat els envasos de plàstic als bars i s'ha optat per màquines d'osmosi que serveixen gratuïtament aigua als clients amb ampolles reutilitzables. “Són accions que retroalimenten les necessitats dels clients i la seva consciència ambiental”, explica Francesc Buxeda, responsable de comunicació del càmping.

Cada bungalou e-devesa té 22 plaques fotovoltaiques. Foto: Paula Jaume


Els clients no paguen en funció de si gasten més o menys electricitat. Tanmateix, de manera espontània, l'any passat ja van constatar que hi havia una certa “competitivitat” per veure qui era el més eficient. En aquest sentit, els bungalou e-devesa incorporen una pantalla que informa a temps de real del rendiment de les plaques fotovoltaiques. Els clients poden saber el percentatge de càrrega de les bateries, l'energia generada diària així com quanta n'han cedit a la resta de la comunitat.

En un moment de canvi de les tarifes elèctriques on es premiarà el consum nocturn, als bungalous sostenibles és justament al contrari. L'eficiència passa per concentrar el consum durant les hores de sol i reduir-lo el màxim a la nit per tal de passar amb les pròpies bateries. De fet, el sistema està domotitzat i talla la càrrega del cotxe –un dels focus de major consum- tant bon punt se'n va el sol.

L'esforç per ser el màxim eficients en el consum energètic aquest estiu tindrà premi. “L'any passat va ser molt espontani però enguany establirem un petit concurs del client més sostenible”, destaca Francesc Buxeda. “És una competitivitat sana”, conclou.

Drons al servei de l'eficiència energètica
Els drons també tenen un paper clau en l'aposta de La Ballena Alegre per les energies renovables. Les plaques fotovoltaiques van perdent eficiència a mesura que s'embruten, sigui per la sorra de platja o les pluges de fang, tant habituals els darrers mesos.

Quan es van plantejar com fer el manteniment van veure que els drons, una de les passions del director del càmping, podien ser una solució ideal. En aquest sentit, han marcat una rutina a l'aparell volador per tal que dues o tres vegades a l'any faci fotos a tots els bungalous amb plaques solars. Posteriorment, s'analitza quines poden estar brutes i es fan netejar. 

El dron també serveix per repassar sostres –per exemple els que són de canya- i analitzar quins cal reparar. Recentment, també s'han utilitzar en el procés per fer una numeració més lògica i intuïtiva del miler de parcel·les del càmping. Un canvi que, per cert, ha suposat eliminar els plànols de paper i digitalitzar-ho completament.

Més energies renovables
L'èxit del model e-devesa va ser la prova per tal de replicar-ne el model a altres parts del càmping. Recentment, per exemple, una quinzena dels bungalous Tamariu –de 54 metres quadrats- també han incorporat plaques solars fotovoltaiques.

En aquesta zona de La Ballena Alegre la climatització i l'aigua calenta sanitària s'obté amb un altra renovable, implantada el setembre del 2020. Es tracta de 15 pous d'energia geotèrmica, que aprofita el diferencial de calor per tal d'obtenir aigua calenta sanitària i aire fred per a climatització. El sistema està connectat a un grup de bungalous, a les habitacions del personal i, en un futur, també ho estarà als serveis centrals: bar i restaurant, recepció, supermercat, entre altres.

Toni Castellar (dreta), director de La Ballena Alegre, a la sala de geotèrmia. Foto: Paula Jaume


La pandèmia va endarrerir l'estrena de la geotèrmia i ha aturat provisionalment un dels projectes més ambiciosos: cobrir amb plaques fotovoltaiques totes les zones comunes. Actualment, La Ballena Alegre està lluny de l'autosuficiència energètica però Toni Castellar considera que un objectiu raonable és cobrir el 100% de demanda en temporada baixa, la que és constant des de que s'obre fins que es tanca el càmping.

“En aquest període optarem sempre per omplir primer els bungalous amb fotovoltaica respecte els que no en tenen”, afegeix. Això ha de permetre un segon estalvi: reduir la potència contractada.