Colau tanca la porta al projecte original de l'Hermitage: «Podem trobar alternatives millors»

L'alcaldessa de Barcelona insisteix en la negativa a la proposta i es compromet a estudiar altres iniciatives

Colau, en una imatge d'arxiu
Colau, en una imatge d'arxiu | ACN
28 de maig del 2021
Actualitzat a les 15:04h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat aquest divendres durant el ple municipal que l'Ajuntament pot trobar "projectes millors" que la proposta original de l'Hermitage per a la nova bocana del port. Colau ha respost així una pregunta del regidor del PP Josep Bou, que demanava l'opinió de l'alcaldessa sobre el conflicte obert entre el consistori i el Port de Barcelona.

Aquesta setmana, el Port va aprovar atorgar la concessió al projecte sense esperar el vistiplau municipal. Per a Bou, Barcelona està fent un "ridícul internacional" i ha retret al govern local una manca de "projecte cultural".

Colau ha respost que l'Ajuntament no "discuteix" la possibilitat que Barcelona pugui acollir l'Hermitage, però ha tancat la porta a la possibilitat que el museu aterri al solar municipal de la nova bocana del port. "No necessitem més concentració turística", ha dit.

Per a l'alcaldessa, el projecte va en la línia contrari de model de ciutat que defensa el consistori i ha defensat la necessitat d'estudiar alternatives com l'aliança entre el mateix Hermitage i el Lideu, o el projecte European Urban Tech, dedicat a la recerca sobre la transformació ecològica i tecnològica de les ciutats.

El recàrrec de la taxa turística, l'1 de juny

Barcelona aplicarà el recàrrec en la taxa turística a partir de l'1 de juny, després que el govern municipal hagi rebutjat la petició unànime de l'oposició per ajornar la mesura. Barcelona en Comú i el PSC han votat en contra de dues proposicions presentades en aquest sentit per ERC i Junts.

El regidor del grup d'ERC Miquel Puig ha recordat que tot i que els republicans van donar suport a la creació del recàrrec municipal també van presentar al·legacions a l'ordenança fiscal perquè es valorés si la situació turística al juny feia convenient l'aplicació el mateix mes o era millor ajornar-ne el cobrament.

ERC havia plantejat la reprovació de Marcé, el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, i la regidora d'Hisenda, Montserrat Ballarín, però els republicans han fracassat en el seu objectiu.

La resta de grups han qualificat la proposta de reprovació presentada per ERC de "cínica", ja que els republicans van permetre en el seu moment l'aprovació de l'ordenança i el calendari.

En canvi, tots els grups de l'oposició han donat suport a la proposició defensada per Junts per ajornar el cobrament fins al gener del 2022. El regidor de Turisme, Xavier Marcé, ha argumentat que la reactivació turística "ja és un fet" i ha recordat que el recàrrec no té afectació per al sector ja que qui el paga és el turista.

L'ordenança que regula el recàrrec preveu que l'increment de l'impost es faci de manera progressiva. El recàrrec serà de 75 cèntims l'any 2021; 1'75 euros el 2022; 2'75 euros el 2023; i finalment, 4 euros el 2024.

El ple reclama una llei estatal d'habitatge

Barcelona en Comú, PSC, ERC i Junts votaran aquest divendres al ple municipal a favor d'una iniciativa impulsada per entitats d'habitatge. El text reclama al govern espanyol l'aprovació d'una llei estatal que "graranteixi" el dret a l'habitatge.
 
Lucía Delgado, portaveu de la PAH, ha explicat que la moció consta de vuit punts mínims que consideren que hauria de recollir la llei, com ara aturar els desnonaments, garantir subministraments bàsics o crear un parc públic de lloguer social. "Aquesta primera llei que s'ha d'aprovat és la prova de cotó", ha advertit Delgado. El text no fa referència explícita a la regulació de lloguers, que el PSOE bloqueja tot i la mesura forma part del pacte de govern amb Podem. En la iniciativa que es votarà al ple es proposa "adequar" el preu dels lloguers als salaris.
 
Rodrigo Martínez, en nom del Sindicat de Llogaters, ha reivindicat que la llei reguli els lloguers. "El mercat no respòn a les necessitats", ha assegurat, indicant que el govern de l'Estat té "una oportunitat d'or". Maria Campuzano, de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) , ha assenyalat que és "imprescindible" que l'executiu de Pedro Sánchez garanteixi el dret als subministraments bàsics i incorpori una mesura contra els talls.
 
La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, ha indicat que l'Estat es troba davant d'una "oportunitat històrica" per acabar amb els desnonaments de persones vulnerables o frenar els lloguers abusius. A més, però, també ha indicat que la llei ha de donar resposta a problemes "estructurals" i parlar de pressupostos o fiscalitat. Martín ha advertit que "hi haurà pressions" però s'ha mostrat convençuda que serà possible. "Ens toca una llei que respongui a les necessitats de la majoria, estic segura que ho aconseguirem", ha conclòs.

El regidor Joan Ramon Riera (PSC) ha afegit que la nova llei d'habitatge és "una finestra d'oportunitat" per regular el dret a l'habitatge però també parlar de pressupost. "Seríem molt mal polítics si deixéssim escapar-ho", ha dit. La regidora republicana Eva Baró ha indicat que tothom ha de "fer els deures" i ha assegurat que ERC seguirà donant suport a iniciatives que d'alguna forma contribueixen a defensar el dret a l'habitatge.

Des de JxCat, Neus Munté ha admès que li hauria agradat que la mesura fes referència a iniciatives catalanes pel dret a l'habitatge i també una menció a la protecció del petit propietari. Amb tot, ha mostrat suport a la iniciativa i ha demanat al PSOE i Podem que "aparquin les seves diferències" i treballin "conjuntament", com s'ha fet a Catalunya.
Arxivat a