Aragonès i Colau enceten una nova etapa de «lleialtat institucional» entre el Govern i l'Ajuntament

La comissió mixta entre les dues institucions es reunirà el 18 de juny amb la lluita contra l'emergència habitacional al centre de les prioritats; el president reclama "no competir" entre administracions

Pere Aragonès i Ada Colau, aquest dijous.
Pere Aragonès i Ada Colau, aquest dijous. | Adrià Costa
27 de maig del 2021
Actualitzat a les 12:25h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estrenat aquest dijous l'agenda institucional amb una reunió amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En una compareixença conjunta posterior, tots dos han assenyalat que la trobada ha estat "profitosa" i han indicat que arrenquen una nova etapa de "lleialtat institucional" entre les dues bandes de la Plaça Sant Jaume. Han acordat, per ara, una reunió de la comissió mixta entre el Govern i l'Ajuntament que es farà el 18 de juliol i que tindrà com a prioritat combatre els desnonaments i els problemes derivats de l'emergència habitacional, així com també la gestió dels fons europeus i l'agenda verda.

"Hem de col·laborar perquè hi hagi un punt d'inflexió", ha ressaltat Colau. "Cal que la Generalitat ens pugui acompanyar. Posem al servei la nostra experiència en els últims anys per evitar que hi hagi desnonaments", ha destacat l'alcaldessa després d'una trobada que s'ha allargat aproximadament una hora i mitja. També hi haurà un abordatge metropolità de la problemàtica de l'habitatge. A banda, Colau també ha assenyalat que s'ha parlat d'emergència social i que cal "intensificar" la feina dels serveis municipals en combinació amb la tasca de la Generalitat.

"Les institucions no hem de competir", ha remarcat Aragonès. Durant la cita també s'ha parlat de la salut mental, una de les qüestions que el nou president ha situat com a prioritat. La primera visita que va fer va ser al Parc Taulí de Sabadell, des d'on va anunciar un pla nacional sobre aquesta qüestió en els primers mesos de mandat. El president insisteix sempre en l'impacte que hi ha hagut entre el jovent del país per haver de reduir interaccions socials en els pitjors moments de la pandèmia, i aspira a què es converteixi en una de les línies mestres dels primers compassos del mandat.

Cap dels dos ha volgut entrar en aspectes que transcendissin l'esfera de la reunió. En aquest sentit, Aragonès ha assenyalat que la seva feina i la de Colau no ha de ser entrar en les negociacions que es puguin establir entre ERC i els comuns per aprovar els pressupostos de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona. En l'últim exercici, les dues formacions es van posar d'acord a les dues institucions, i en aquesta ocasió es podria produir el mateix, tot i que a la cambra catalana el soci prioritari és la CUP. Els anticapitalistes, això sí, exigeixen el ràpid compliment íntegre de l'acord que els va servir per votar a favor d'Aragonès en el debat d'investidura del març i el de fa una setmana.

No és casual que la primera cita del president hagi estat amb l'alcaldessa. Amb Quim Torra, per exemple, la trobada institucional entre les dues bandes de la Plaça Sant Jaume no va arribar fins al cap d'un mes de la presa de possessió del president, i no hi va haver compareixença conjunta. En aquesta ocasió sí que hi ha hagut roda de premsa des de la Galeria Gòtica, espai tradicionalment reservat en exclusiva pel Govern.

Al llarg de la trobada també s'ha parlat de l'horitzó dels indults, pels quals aplana el terreny Pedro Sánchez però que topen amb l'oposició frontal tant del Tribunal Suprem com de la dreta i l'extrema dreta. Aragonès ha insistit en la idea de l'amnistia, mentre que Colau ha celebrat la voluntat de Sánchez de "desjudicialitzar" el conflicte amb Catalunya. Una de les qüestions que ha sobrevolat la trobada és la implicació de l'Ajuntament en l'acord nacional per l'autodeterminació i l'amnistia que es posarà en marxa abans de la segona reunió de la taula de diàleg amb l'Estat.