Reobren de nou el cas de l'assassinat d'Helena Jubany

El jutge ordena fer noves investigacions i que s'analitzi el disc dur de l'ordinador de la víctima

Helena Jubany
Helena Jubany | Associació Helena Jubany
18 de maig del 2021
Actualitzat a les 19:33h
El jutjat de primera instància de Sabadell ha ordenat noves investigacions per al cas de l'assassinat d'Helena Jubany. Concretament, el jutge acorda que la policia faci un anàlisi complet del disc dur de l'ordinador de la noia i se'n faci un atestat. Segons la Fiscalia, les converses d'un xat podrien "dirigir la investigació" cap al culpable. La policia espanyola continuarà al capdavant de la investigació malgrat que l'advocat de la família, Benet Salellas, demanava que el cas passés als Mossos d'Esquadra. Jubany va morir assassinada l'any 2001 a Sabadell i el cas es va tancar sense descobrir qui la va matar i per quin motiu. 

En el xat, Jubany explica que una persona l'està assetjant. Hi ha un noi, diu, que la "persegueix" per tot arreu i que "sap coses" sobre la seva intimitat. La pròpia Jubany també explica que sospita que aquesta persona podria estar darrere els anònims que va rebre abans del crim, amb aliments enverinats. Sobre la identitat de l'assetjador, Jubany només revela al seu interlocutor una dada: "Un dels clients de la biblioteca m'ha dit que és professor d'enginyeria, o alguna cosa així". Les converses són del mes de setembre de 2001, tres mesos abans que la jove fos llançada des del terrat d'un bloc de pisos.

La família ha celebrat la decisió del jutge que arriba després de la petició de noves diligències presentada el 14 d'abril. A través d'un comunicat han alertat del risc que, de nou, no es posin "tots els mitjans a l'abast" per obtenir totes les proves possibles i esgotar totes les pistes que hi ha a disposició de la policia i el jutjat. Recorden, també, que el jutge ha denegat la majoria de declaracions i diligències sol·licitades per lacusació i únicament s'ha centrat en analitzar un disc dur que la família va posar a la seva disposició ja fa mesos. "Volem demanar a tots els actors implicats en la investigació que arribin fins al final i no descartin cap via que ens pugui portar a fer justícia", diu el comunicat.

Cas reobert... i tancat un altre cop

L'agost passat, el jutjat de Sabadell va acordar reobrir el cas davant les noves proves aportades per la família. Després de mesos de pocs avenços, com va denunciar la família de la víctima, l'Audiència de Barcelona va acceptar un recurs de la defensa de Santiago Laiglesia, el principal sospitós, i va concloure que les noves diligències del jutge no eren suficients per tornar a investigar el cas.

Els testimonis aportats contribuïen a confirmar que Laiglesia vivia al bloc on va morir Jubany. La tesi de l'acusació és que Montserrat Careta, l'única acusada i que es va suïcidar a la presó, i la seva parella, Laiglesia, van drogar Jubany, la van pujar a la terrassa i la van llançar al buit. El tribunal va considerar que no era rellevant ni nou saber si tots dos vivien junts i va qüestionar que 20 anys més tard es poguessin aportar noves proves.

Una instrucció plena d'irregularitats

Quan van tenir lloc els fets i va començar la investigació, la fase d'instrucció va estar plena d'errors. Laiglesia, principal sospitós, no ha estat mai detingut i continua en llibertat sense cap càrrec, com tota la resta de persones relacionades amb la víctima. Un dels objectius de la família fa uns mesos quan es va reobrir el cas era desmuntar la coartada de Laiglesia, que mai va ser investigat pels fets. El programa Crims, de TV3, va situar el cas de nou a l'agenda pública i el cas ha adquirit en els últims mesos molta rellevància. 

Els fets van passar de matinada. Helena Jubany va ser llançada des del terrat d'un bloc de pisos. Tenia 27 anys i treballava com a bibliotecària a Sentmenat (Vallès Occidental). El cadàver va ser trobat sense roba i amb cremades, amb un fort cop al cap i diverses fractures. Des de bon principi els investigadors van descartar la hipòtesi del suïcidi, i els resultats de l'autòpsia ho van confirmar. Al seu cos hi havia restes d'una substància tòxica en dosis 35 vegades superiors a la normal. Estava pràcticament en coma i no podia llançar-se daltabaix ella sola.