Cuixart exigeix a ERC i Junts «abandonar les dinàmiques de desgast i de partidisme»

El president d'Òmnium reclama "continuar lluitant" sense permetre que la repressió "divideixi" el país, i avisa que les decisions polítiques dels propers dies poden tenir conseqüències "irreversibles"

Jordi Cuixart aquesta tarda en l'acte d'Òmnium
Jordi Cuixart aquesta tarda en l'acte d'Òmnium | Yvelisse Teixeira
12 de maig del 2021
Actualitzat a les 20:46h
Missatge contundent de Jordi Cuixart als partits sobiranistes. Prou baralles, prou insults i prou "dinàmiques de desgast". El president d'Òmnium Cultural ha fet una crida a ERC i Junts a abandonar el partidisme i ha reclamat una "gran estratègia compartida" per a la llibertat del país, que ha d'incloure tots els matisos. "El diàleg ha sigut sempre la bandera, però la confrontació democràtica és imprescindible", ha remarcat. I ha llançat una advertència: les decisions polítiques dels propers dies, que definiran si hi ha Govern o Catalunya va a noves eleccions, poden tenir conseqüències "irreversibles" per als partits i la societat civil. 

Cuixart, que ha arrencat diverses ovacions durant la seva intervenció, ha remarcat que l'objectiu de la repressió és "dividir els que lluiten" i ha fet una crida a continuar el camí cap a la independència sense que l'Estat aconsegueixi aquest objectiu. "Demanem als partits sobiranistes que recuperin el sentit d'estat i la generositat per definir l'estratègia compartida per la llibertat", ha dit el president d'Òmnium, que ha recordat també que no correspon a l'entitat marcar els tempos de la legislatura ni decidir la formació de Govern. De tota manera, ha exigit acabar amb els insults i els linxaments entre "companys de lluites compartides" que "no porten enlloc". "Si s'imposen les disputes, que no comptin amb Òmnium", ha advertit. 

El president d'Òmnium ha insistit en l'amnistia, "amb tot el respecte per a les decisions individuals", com a punt de partida per a la solució del conflicte. Ha reivindicat l'1-O com un "patrimoni irrenunciable", i també el 3-O com un dia en què "s'hauria d'haver anat més lluny". Cuixart ha defensat l'estratègia de confrontació als tribunals, d'assumir les conseqüències, i ha assegurat que l'estratègia del "ho tornarem a fer" no va contra ningú i no té enemics. "L'Estat ha fracassat en la seva estratègia de dividir-nos", ha assegurat. Cuixart, en aquest sentit, ha fet una crida a "tornar a omplir places i carrers" de tot Catalunya. 

En l'acte hi ha participat la plana major de l'independentisme, amb representants d'ERC, Junts i la CUP, i una bona mostra del teixit associatiu del país, sindicats i entitats cíviques i socials. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, i l'expresident del Govern, Quim Torra, s'han fotografiat abans de l'inici de l'acte en un gest d'unitat després d'uns dies de picabaralla entre els diferents partits independentistes en plenes negociacions per formar Govern. El públic ha ovacionat Jordi Cuixart quan ha arribat al centre de la Farga, a l'Hospitalet de Llobregat, aprofitant un permís penitenciari. 

Cuixart ha dit que tornarà a la presó, aquest vespre, amb "tota la felicitat del món" perquè tot el que s'està fent "té sentit" perquè s'està fent "junts". "Òmnium només té raó d'existir si és útil a la societat. És important ser important", ha remarcat. El president de l'entitat ha constatat que encara queda "molt camí per fer" contra la repressió però ha assegurat que "la presó i la repressió" no pot ser un límit a les aspiracions del país. "Aquest és el gran aprenentatge", ha dit, i ha insistit que els presos i els exiliats "no són la visualització de cap derrota, sinó un pas més cap a la victòria". Cuixart ha tingut un record per a tots els represaliats i les seves famílies. 

L'escola Guillem Agulló

Òmnium Cultural crearà una escola de democràcia, drets civils i democràcia amb el nom de Guillem Agulló. Ho ha explicat Marcel Mauri, vicepresident de l'entitat, en l'acte de presentació dels reptes de país, la línia estratègica que seguirà l'organització en els propers anys. "Cal defensar l'amnistia ara més que mai. El nostre dret a ser no està garantit", ha alertat Mauri. Per treballar a favor dels drets civils, l'entitat crearà centre per la defensa dels drets civils i polítics per convertir Catalunya en un referent en aquest àmbit. Aquestes eines han de contribuir a la formació d'una ciutadania "responsable" i conscient que "té el poder a les seves mans". "Continuarem treballant amb generositat com fins ara", ha assegurat el vicepresident.

Mauri i Clàudia Pujol, vicepresidents d'Òmnium, han desgranat els dotze punts del posicionament d'Òmnium, la línia estratègica que seguirà l'entitat en els propers anys. Aquest posicionament passa per compromisos polítics i cultural que l'entitat es compromet a tirar endavant. "Volem contribuir a la tasca difícil però inajornable d'aixecar aquest país", ha dit Mauri, que ha diagnosticat una triple crisi democràtica, econòmica i social. "Els reptes del país no poden esperar. Cal una acció política i decidida, que prepari també el país per culminar la seva llibertat", ha afegit Mauri. 

Pressió a les institucions quan sigui necessari

La reactivació del carrer també és una de les claus de l'estratègia d'Òmnium els propers temps. Així, l'entitat es compromet a "tornar als carrers" per reclamar drets i denunciar la repressió de l'Estat, per acompanyar les institucions del país, però també per "fer pressió" quan sigui necessari. Òmnium vol continuar generant "grans consensos" per avançar cap a una "estratègia compartida, ambiciosa i guanyadora per culminar el procés d'autodeterminació", que compti amb el suport de tots els actors de l'independentisme. 

Un dels reptes d'Òmnium per als propers anys passa per convertir el recurs que presentarà Cuixart al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) en una "causa europea de drets fonamentals". Això s'emmarca en una estratègia per enfortir la presència de l'entitat a Europa, amb una campanya més intensa a l'exterior. El TC es pronunciarà en les properes setmanes sobre la sentència del Tribunal Suprem contra el president d'Òmnium. L'entitat també vol impulsar un "gran acord de la societat civil contra la repressió i a favor de l'amnistia i l'autodeterminació.