El TSJC acaba la instrucció contra Jové i Salvadó pels preparatius de l'1-O

Els dos diputats d'ERC i exalts càrrecs del Departament d'Economia estan processats pels delictes de malversació, desobediència i revelació de secrets

Josep Maria Jové i Lluís Salvadó després de ser detinguts el setembre de 2017
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó després de ser detinguts el setembre de 2017 | ACN
26 d'abril del 2021
Actualitzat a la 13:38h
La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret ha tancat aquest dilluns la instrucció de la causa contra Josep Maria Jové i Lluís Salvadó pels preparatius del referèndum de l'1-O. La jutge instructora deixa el cas a punt per al judici pels delictes de malversació, desobediència i revelació de secrets pel paper dels dos dirigents d'ERC la tardor de 2017, que aleshores eren alts càrrecs del Departament d'Economia comandat per Oriol Junqueras i encarregat d'organitzar la votació.

En una interlocutòria de quatre pàgines, la magistrada declara tancat el sumari després que s'hagin practicat les diligències oportunes. Jové i Salvadó se'ls jutja al TSJC perquè són diputats d'ERC al Parlament i, per tant, aforats. La seva causa neix del jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona. La setmana passada, l'Audiència de Barcelona va confirmar el processament d'una trentena d'alts càrrecs de la Generalitat pels preparatius de l'1-O, en aquest cas no aforats.

El juliol de l’any passat la sala civil i penal del TSJC va rebutjar els recursos de les defenses i va confirmar el processament de tots dos per la seva activitat mentre eren càrrecs de la Vicepresidència i Conselleria d’Economia el 2016 i el 2017. El tribunal considerava que no hi ha hagut indefensió per part de Jové i Salvadó ni s'han vulnerat els seus drets, ja que mentre eren investigats al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, a partir de setembre del 2017 fins que van ser elegits diputats al Parlament el desembre del 2017, es van poder defensar plenament.

A més, també negava que s'hagin incorporat proves d'altres processos on no estiguessin presents, i diu als advocats que no n'han aportat cap exemple. L'escrit recordava que la investigació inicial d'Instrucció 13 era pel suposat espionatge fiscal de la Generalitat als ciutadans i el possible camuflatge de 400 milions dins del pressupost del Govern per organitzar l'1-O. Per això es va dirigir la investigació contra el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda.

Els magistrats també deien que el delicte de prevaricació es basa en el conveni entre Vicepresidència i l'Idescat per accedir a dades del cens per només elaborar el cens electoral per al referèndum independentista. També deien que el delicte de malversació, tot i que s'hagi jutjat al Tribunal Suprem sense la presència de Salvadó i Jové, també es pot aplicar a aquests dos processats, perquè tots dos formaven part del control de la despesa de la Generalitat.

A Salvadó li recordava específicament que el programa per millorar la hisenda catalana preveia escenaris post-referèndum quan el TC ja l'havia impugnat i havia recordat que la Generalitat no podia gestionar impostos no cedits. Per últim, considerava proporcionals les mesures cautelars de compareixença mensual als jutjats, sigui el més proper a casa seva o al mateix TSJC, a més de lliurar el passaport per no marxar a l'estranger. A finals de juny de l’any passat Jové i Salvadó van pagar 1,6 milions d'euros de fiança gràcies a les aportacions de la Caixa de Solidaritat.

D'aquesta manera, tres anys i mig després dels fets, es tanca la instrucció de la causa i queda tot a punt per decidir la data del judici. Ara les parts hauran de presentar els seus escrits d'acusació i de defensa. El cas arribarà després del judici contra el Govern de Carles Puigdemont, contra la cúpula dels Mossos, contra la mesa del Parlament, contra la sindicatura electoral de l'1-O.