ERC i Junts fixen una cimera a Lledoners la setmana que ve per desencallar la negociació

Els partits convoquen una trobada al més "alt nivell" per desbloquejar aspectes centrals de les converses, que en els darrers dies han avançat en les carpetes sectorials i de coordinació

Jordi Sànchez i Pere Aragonès, en una conversa informal després de la conferència del dirigent de Junts
Jordi Sànchez i Pere Aragonès, en una conversa informal després de la conferència del dirigent de Junts | ACN
23 d'abril del 2021
Actualitzat el 24 d'abril a les 20:16h
"Costa molt avançar". La frase, pronunciada per una veu coneixedora dels detalls de les converses entre ERC i Junts, il·lustra les dificultats constatades en la negociació per formar el nou Govern. Han passat dos mesos i una setmana des de les eleccions del 14 de febrer i els dos principals partits independentistes encara no han pogut tancar un acord per a la investidura, per bé que en els darrers dies han perfilat el programa del nou executiu, i han avançat en les carpetes sectorials i els espais de coordinació. Encara hi ha molta distància, però, en els aspectes nuclears de la negociació. Per desencallar-los, ERC i Junts han fixat una cimera al més "alt nivell" a principis de la setmana que ve a la presó de Lledoners, tal com han confirmat fonts de les negociacions a NacióDigital.

A la reunió -que probablement se celebrarà dimarts; dilluns és dia de reunions de les executives- està previst que hi participi Jordi Sànchez, secretari general del partit de Carles Puigdemont, que ja ha tingut un paper molt actiu en les converses de les últimes setmanes. "Vol ser a totes les reunions", expliquen fonts de la negociació sobre el rol de Sànchez en el diàleg per desbloquejar la investidura, més complicat des que es va revocar el tercer grau als presos. A Lledoners, on hi compleixen condemna els principals dirigents de les dues formacions, hi seran presents delegacions dels equips negociadors, però no tots els dirigents que fins ara han participat en les converses. "És una reunió important", admeten les veus consultades per aquest diari, conscients que s'entra en la fase decisiva dels contactes.

ERC i Junts han de segellar un pacte abans del 26 de maig si volen evitar la repetició electoral. Els republicans, de fet, ja van instar els seus socis a tancar una entesa abans de l'1 de maig -un ultimàtum per exercir pressió-, per bé que intueixen que el calendari encara és difús. El candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat la diada de Sant Jordi per reclamar a Junts un acord d'investidura "el més aviat possible" mentre que el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha raonat en unes declaracions a TV3 que "ara no és moment d'utilitzar excuses per impedir que hi hagi Govern". Tant Aragonès com Junqueras han respost a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que havia defensat que és més important prioritzar un Govern "fort i sòlid" abans que un Govern "de pressa".

La negociació entre els dos partits, en qualsevol cas, progressa a velocitat moderada. "El ritme és millor, però som on som", exposen els dirigents consultats. Aquesta setmana s'han produït contactes diaris -a diferència del que va passar la setmana passada-, que han servit per desbrossar el pla del Govern, la qüestió en la qual més s'ha avançat. També han començat les converses en matèries sectorials, en apartats com salut, educació o polítiques digitals, i ja es prepara documentació de l'eix econòmic, amb grups de treball específics. ERC i Junts han fet passos endavant en els espais de coordinació -n'hi haurà fins a cinc, amb participació parlamentària i governamental-, que han de servir per evitar les picabaralles i els malentesos de l'última legislatura.

En l'estructura del Govern i la definició de l'estratègia independentista encara no s'han produït els mateixos avenços. La discussió sobre el repartiment de conselleries i l'arquitectura del Govern -competències, comissionats i direccions generals- no s'ha afrontat, per bé que cada partit ha madurat la seva pròpia proposta. En aquesta carpeta, que serà la següent que els partits entomaran, no s'han produït intercanvi de documents, segons exposen diverses fonts de la negociació.

Els grans esculls, però, es divisen en el debat sobre el full de ruta i els espais de decisió de l'estratègia independentista, que té ramificacions al Parlament i al Congrés. Junts s'ha obert a una reformulació del Consell per la República, però manté que l'entitat presidida per Puigdemont ha de capitanejar el recorregut de la legislatura en l'eix nacional. Al seu torn, ERC està disposada a acceptar un paper rellevant del Consell si es repensa la seva composició -que considera partidista-, però ja ha defensat amb la CUP un espai de coordinació estratègica a cinc en què hi participin tots els partits i les entitats sobiranistes. "És una discussió que afecta aquesta legislatura i la que ve", detallen fonts de la negociació. ERC i Junts comencen a enfilar dies decisius per arribar a concrecions. Tothom haurà de cedir si es vol assolir un acord. A Lledoners hi ha fixada una cimera clau.
Arxivat a