Mapa

Així es divideix Catalunya en regions sanitàries

Consulta quines comarques inclou cada regió

per NacióDigital , 15 d'abril de 2021 a les 18:10 |
Catalunya es divideix en set regions sanitàries. Una unitat territorial que es va fer servir durant el període de desconfinament de la primera onada de la pandèmia de Covid-19. A grans trets, coincideix amb les vegueries tot i que té algunes petites diferències.

Les regions sanitàries estan delimitades per factors geogràfics, socioeconòmics i demogràfics. Cada regió s'ordena, al seu torn, en sectors sanitaris, que agrupen les anomenades àrees bàsiques de salut, formades per barris o districtes a les àrees urbanes, o per un o més municipis en l'àmbit rural.

Les set regions sanitàries catalanes són les Terres de l'Ebre, Tarragona, Barcelona –que al seu torn es divideix en Barcelona ciutat, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud-, Catalunya Central, Lleida, Alt Pirineu i Aran, i Girona.

Alt Pirineu i Aran agrupa sis comarques pirinenques: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d'Aran.

Lleida inclou les Garrigues, Noguera, Pla de l'Urgell, Segarra, Segrià i Urgell.

La del Camp de Tarragona suma Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès.

Les Terres de l'Ebre inclou Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

La de la Catalunya Central agrupa sis comarques, Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès.

Girona agrupa Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva i Alt Maresme –que inclou 10 municipis de la comarca del Maresme-.

La de Barcelona, però, es divideix en tres àmbits: Àmbit Metropolità Nord que comprèn l’àmbit territorial del Barcelonès Nord, el Maresme –excepte l'Alt Maresme-, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Àmbit Metropolità Sud que comprèn l’àmbit territorial de l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i el Barcelonès Sud. Barcelona Ciutat amb els districtes de Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc, Sarrià-Sant Gervasi.
 


 Aquí podeu consultar, en el portal de la Generalitat, totes les regions sanitàries i quins municipis engloba cadascuna d'elles.

Les regions sanitàries pràcticament coincideixen amb les vegueries. La principal diferència és l'existència de la vegueria del Penedès, que inclou l'Alt Penedès i el Garraf –de la regió sanitària de Barcelona-, el Baix Penedès -de la regió de Tarragona- i el sud de l'Anoia -de la Catalunya Central-. A més, l'Alt Maresme format part de la regió sanitària de Girona però, en el mapa de vegueries, s'inclou com la resta de la comarca a Barcelona.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació