La Guàrdia Urbana no apartarà el policia que va disparar al sensesostre tot i el testimoni de la víctima

Irídia reclama que l'agent no patrulli i l'Ajuntament assegura que està assessorant l'home per obtenir papers i contactar amb la seva família

Marjan C., en la conversa amb NacióDigital
Marjan C., en la conversa amb NacióDigital | ND
31 de març del 2021
Actualitzat a les 20:46h
L'agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona que va disparar a un sensesostre el 21 de novembre continuarà patrullant. El policia torna a fer feina de carrer des de fa almenys dos mesos i el testimoni que la víctima, Marjan C., ha fet a NacióDigital no variarà la decisió de l'Ajuntament, segons confirmen fonts municipals a aquest diari, després de diverses consultes sobre les funcions assignades a l'agent.

Després que aquest diari parlés per primer cop amb Marjan C. -ja ha superat l'etapa d'ingrés hospitalari i torna a viure al carrer-, el Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia ha reclamat de nou al consistori que aparti cautelarment l'agent i que s'investiguin els fets "en profunditat". Tot plegat, després que s'hagi acreditat que el testimoni del sensesostre presenta diferències substancials en relació a la versió policial. "Jo no vaig atacar la policia", assegurava l'home, d'origen hongarès, en el relat dels fets publicat aquest dimarts.

"Estava dret al carrer i anava a rentar-me les mans a la font quan vaig veure les llums dels cotxes de la policia, que avançaven des de l'Arc de Triomf", explicava. El sensesostre es va posar en alerta quan va veure que els vehicles policials pujaven a la vorera. "Vaig començar a córrer perquè tenia por que m'atropellessin", afirmava a aquest diari. 

Les reaccions polítiques al testimoni de la víctima no s'han fet esperar. Des de l'oposició, ERC ha reclamat "explicacions" al govern municipal i el seu portaveu, Jordi Coronas, ha expressat "vergonya institucional" davant del cas. Per part de JxCat, fonts del grup municipal demanen "màxima transparència". "La Guàrdia Urbana ha de concloure l’expedient intern que va obrir. Reiterem que lamentem profundament uns fets que mai s’haurien d’haver produït", diuen.

Des de Ciutadans, la regidora María Luz Guilarte demana esperar que els fets "s'esclareixin" judicialment per fer-ne una valoració en profunditat. "Creiem que ha faltat una resposta per part de l’administració per fer un abordatge transversal des de serveis socials per tenir cura de les persones sense llar i per impulsar la seva reinserció", apunta la regidora.

Consultats per NacióDigital, tant el PP com Barcelona pel canvi han preferit no fer valoracions. Els populars asseguren que esperaran el pronunciament de l'Ajuntament i la Guàrdia Urbana sobre el testimoni de Marjan C. abans de pronunciar-se. Barcelona en Comú es limita a fer-se seva la postura de l'Ajuntament, en aquest cas pilotada pel PSC, a través del regidor de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle.

Assessorament jurídic i social de l'Ajuntament

Fonts oficials del consistori asseguren que mantenen el contacte amb Marjan C., a qui expliquen que estan assessorant per regularitzar la seva situació administrativa i per posar-se en contacte amb la seva família.

Les mateixes fonts també expliquen que s'ha iniciat un procés d'assessorament jurídic, respecte el procediment judicial obert, i acompanyament als serveis de salut per seguiment mèdic integral. Actualment, Marjan C. continua sent l'únic investigat pels fets, després que un jutjat de Barcelona l'imputés per atemptat contra l'autoritat. La Fundació Arrels manté que quan el procediment judicial ho permeti, es personarà com a acusació popular contra l'agent i també continua treballant amb la víctima a nivell social.

El testimoni de Marjan C. és l'últim element que qüestiona el relat oficial fet des de l'Ajuntament. Inicialment, es va explicar que el sensesostre havia intentat atacar els agents. "Un agent ha disparat a una persona per repel·lir una presumpta agressió", comunicava la policia local a través del seu compte oficial de Twitter. "La persona mostrava una actitud molt agressiva i amenaçava els agents amb una navalla de grans dimensions", afegia.

Les primeres imatges difoses, però, permetien veure com la víctima duia un braç en cabestrell i una bossa a l'altra mà. A més, el policia que va disparar ja havia desenfundat la pistola quan perseguia l'home. El regidor de Seguretat i Prevenció de l'Ajuntament, Albert Batlle (PSC) -responsable política de la Guàrdia Urbana-, va haver d'esmenar les seves primeres valoracions i ara les explicacions de Marjan C. posen encara més en entredit la gestió política del cas. Des del consistori s'opta, per ara, per blindar l'actuació policial i mantenir patrullant l'agent que va disparar. 
Arxivat a