Interior no descarta tornar al confinament comarcal a partir del 10 d'abril

Miquel Sàmper defensa un enduriment de les restriccions després de Setmana Santa si els indicadors de la pandèmia empitjoren

Control policials a l'entrada de Ripoll
Control policials a l'entrada de Ripoll | Adrià Costa
31 de març del 2021
Actualitzat a la 13:20h
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que veu "lògic" tornar al confinament comarcal si els índexs de contagi empitjoren. Sàmper ha reiterat la postura d'Interior, que ja havia expressat aquest dimecres al matí en declaracions a RAC1, i que de moment no està consensuada amb Salut ni en el marc del Procicat. 

"La lògica diu que si haguéssim de prendre alguna mesura, aniria per aquí", ha dit en la roda de premsa de Salut i Interior, en què ha comparegut acompanyat de la consellera Alba Vergés i el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

Les declaracions del conseller arriben en un moment en què la velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya, l'Rt, puja a 1,19, dues centèsimes més. El risc de rebrot també s'incrementa, ho fa en 10 punts, fins a 267, segons el darrer balanç del Departament de Salut. En paral·lel, la incidència a 14 dies igualment puja i passa de 221,18 a 225,10.

Ramentol ha assenyalat els dies de Setmana Santa com a "crítics" i ha assegurat que marcaran l'evolució epidemiològica, amb uns índexs de contagi en creixement. Entre divendres i dissabte passat, 414.000 vehicles van sortir de Barcelona i l'àrea metropolitana en la primera fase de l'operació sortida, mentre que el passat diumenge en van tornar 226.000. 

La previsió del Servei Català de Trànsit és que entre aquest dijous i dilluns de Pasqua 330.000 vehicles surtin de la capital i els municipis de l'entorn. La previsió és que entre diumenge i dilluns de Pasqua, tornin un mínim de 514.000 vehicles. Interior ha anunciat 1.070 controls policials a les carreteres on es preveu més circulació per garantir el compliment de les restriccions, entre les quals la prohibició de sortir de la comarca compartint vehicles amb persones que no siguin de la mateixa bombolla de convivència.

Les darreres dades epidemiològiques reflecteixen 1.871 nous casos confirmats, amb un total 598.374. El 5,67% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu. S'ha informat de 22 noves morts, amb un total de 21.299 defuncions en tota la pandèmia. Hi ha 1.474 pacients ingressats als hospitals, els mateixos que en el balanç anterior, i 411 persones a l'UCI, vuit més que fa 24 hores.

Vergés no aclareix l'ús de la mascareta a la platja

Mentrestant, el govern espanyol ha establert l'obligatorietat de dur mascareta encara que es mantinguin les distàncies a l'aire lliure -cosa que a Catalunya ja es feia-, amb multes de 100 euros en cas de no fer-ho.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha qualificat d'"inaudit" que l'Estat hagi endurit ara la normativa de mínims que regula l'ús de mascareta a nivell estatal i que cada comunitat autònoma ha d'aplicar i, si ho decideix, pot enfortir.

Així, l'executiu de Pedro Sánchez ha establert l'obligatorietat de dur-la encara que es mantinguin les distàncies a l'aire lliure -cosa que a Catalunya ja es feia-, amb multes de 100 euros en cas de no fer-ho. Vergés ha assegurat que la normativa no canvia les normes d'ús de la mascareta, tot i que no ha aclarit si serà obligatori dur-la a la platja. La consellera ha expressat neguit per la possibilitat que l'anunci pugui confondre la població.

Vergés i Sàmper han insistit a l'hora de demanar "corresponsabilitat" ciutadana en un moment en què s'ha deixat enrere l'estancament dels contagis i els índexs van en augment. La consellera de Salut ha assegurat que l'objectiu és minimitzar les dimensions de la quarta onada, per evitar sobretot la saturació del sistema de salut pública.