El sensesostre tirotejat per la Guàrdia Urbana: «Jo no vaig atacar la policia»

Marjan C. torna a viure al carrer després de quatre mesos hospitalitzat i és l'únic investigat pels fets

Marjan C. torna a viure al carrer
Marjan C. torna a viure al carrer | Andreu Merino
30 de març del 2021
Actualitzat el 31 de març a les 20:38h
"Em trobo bé, però encara no em sento la pell a la zona de l'estómac". Són les primeres declaracions públiques de Marjan C., l'home sense sostre de 43 anys a qui un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona va disparar el 21 de novembre al passeig de Sant Joan. NacióDigital hi ha pogut parlar, després que a finals de la setmana passada rebés l'alta hospitalària i ara torni a viure al carrer.

"Jo no vaig atacar la policia", diu Marjan C., que explica la seva versió del tiroteig. "Estava dret al carrer i anava a rentar-me les mans a la font quan vaig veure les llums dels cotxes de la policia, que avançaven des de l'Arc de Triomf", relata en un anglès molt fluid. L'home es va posar en alerta quan va veure que els vehicles policials pujaven a la vorera. "Vaig començar a córrer perquè tenia por que m'atropellessin", explica. 

L'home afirma que encara ara no sap què volia o què buscava la policia. "Quan em seguien, vaig canviar de vorera per marxar i ells continuaven darrere meu. Va ser aleshores quan van baixar del cotxe i em van disparar", explica. 

"Recordo un dolor terrible a l'estómac i que al cap d'una estona va arribar l'ambulància. El següent que recordo és despertar-me al llit de l'hospital", diu. A l'hospital s'hi ha passat quatre mesos, sense poder sortir al carrer i tenint contacte només amb el personal sanitari i treballadors socials. "El tracte rebut ha estat excel·lent", agraeix.

Un cop rebuda l'alta hospitalària, Marjan C. va ser derivat a un alberg municipal per a persones sensesostre, però ha optat per no quedar-s'hi. "Només podia entrar-hi de les vuit del vespre a les set del matí. Allà no tens llibertat, hi ha molta gent i problemes", explica. 

Un any més tard d'arribar a Barcelona sense feina ni sostre, Marjan C. torna a la casella de sortida. Nascut a Hongria, va quedar-se sense res fa quatre anys. Això el va portar a iniciar un periple per Europa, que l'ha portat a Alemanya, França i, finalment, a l'estat espanyol. "A Europa els sensesostre no tenim drets i els governs no fan res per canviar-ho", lamenta. En Marjan no té ingressos ni possibilitat d'accedir a cap habitatge.

Una versió policial que es desmunta

Inicialment, des de l'Ajuntament es va explicar que Marjan C. havia intentat atacar els agents. "Un agent ha disparat a una persona per repel·lir una presumpta agressió", comunicava la policia local a través del seu compte oficial de Twitter. "La persona mostrava una actitud molt agressiva i amenaçava els agents amb una navalla de grans dimensions", afegia. Aquest i altres aspectes del relat oficial han quedat qüestionats.

Les primeres imatges difoses de l'incident permetien veure com l'home era perseguit per almenys quatre agents que anaven a peu, a més d'una furgoneta que finalment li barrava el pas. Era en aquest moment quan va fer mitja volta i va dirigir-se cap als policies. L'home duia un braç en cabestrell i a l'altre hi duia una bossa penjant. En cap moment es veu que portés un ganivet a la mà. Les imatges també permeten veure com un dels agents, que finalment acaba disparant, ja duia a la mà l'arma quan perseguia l'home.

El tinent d'alcaldia de Seguretat i Prevenció de l'Ajuntament, Albert Batlle, havia assegurat que els agents havien tret l'arma de foc després del presumpte intent d'agressió. El mateix Batlle es va autoesmenar poc després del tiroteig. Inicialment, va assegurar que la víctima s'havia "abraonat" contra els agents. Quatre dies després, evitava donar-ho per fet.

El policia torna a patrullar

Quatre mesos després dels fets, Marjan C. és l'únic investigat, després que el jutjat d'instrucció 21 de Barcelona decidís imputar-lo per atemptat contra l'autoritat. L'home ja té a la seva disposició una advocada d'ofici. L'Ajuntament de Barcelona va descartar en el seu moment presentar-se com a acusació popular contra el sensesostre, tot i que en alguns casos el consistori faci aquest paper en investigacions contra fets delictius presumptament comesos contra el cos. La Fundació Arrels manté que es personarà com a acusació popular contra els agents de la Guàrdia Urbana tan bon punt l'avenç de la investigació judicial ho permeti.

Mentrestant, l'agent que va disparar torna a patrullar. El policia va ser relegat a tasques administratives després del tiroteig i ara ha tornat a les seves tasques operatives habituals. El centre de drets humans Irídia ha demanat a l'Ajuntament que rectifiqui i no permeti patrullar a l'agent fins que s'aclareixin els fets, però el consistori ha fet cas omís de la petició.

ERC demana "explicacions" i Irídia apartar l'agent

El principal grup de l'oposició a Barcelona, ERC, ha sortit al pas de les declaracions de Marjan C. El portaveu dels republicans, Jordi Coronas, ha demanat "explicacions" al govern municipal, a través d'una piulada a Twitter i ha assegurat sentir "vergonya institucional" pel cas.El Centre Irídia també ha reaccionat a les paraules de Marjan C, insistint en la seva demanda d'apartar cautelarment l'agent en funcions del patrullatge al carrer. L'entitat també reclama una investigació "en profunditat" dels fets.