«Mobilitzarem 700 milions els primers 100 dies pel rescat social»: el discurs d'Aragonès, en 20 frases

El candidat d'ERC reclama acabar amb "l'espiral repressiva" i, malgrat admetre que la taula de diàleg ha començat amb "mal peu", aposta per exigir a l'Estat que hi vagi amb una proposta

Pere Aragonès, en el debat d'investidura.
Pere Aragonès, en el debat d'investidura. | Adrià Costa
26 de març del 2021
Actualitzat a la 13:02h
La primera sessió del debat d'investidura de Pere Aragonès, amb un retard de 45 minuts, ha arrencat a l'Auditori del Parlament amb el discurs del candidat d'ERC. Al voltant d'una "nova Generalitat republicana", Aragonès ha insistit en un referèndum com a via de sortida del conflicte amb l'Estat i la llibertat dels presos i exiliats com a prioritats. En clau social, aposta pel feminisme i el reforç del sector públic per afrontar la crisi. Tot seguit, les frases més destacades del seu discurs:

1. "Estic preparat i tinc tota l'energia per afrontar el conjunt d'urgències que ens exigeixen disposar d'un Govern fort, estable, eficient i ambiciós".

2. "Vull encapçalar la nova Generalitat republicana al costat de la gent. Serà un Govern amb creativitat per construir una Catalunya justa, feminista, verda i plenament lliure"

3. "Tots hem de ser capaços d'evitar els diàlegs de sords que no aporten res, que no ens porten enlloc. Intercanviem idees i punts de vista. Confrontem-nos amb tot l'atreviment i tota l'energia. Però fem-ho sempre amb voluntat constructiva. Fem-ho des de la complicitat dels que compartim una mateixa idea bàsica de país. Defugim el diàleg de sords. Reescrivim el guió. Parlem. Escoltem. Enraonem. Si optem per la comoditat del maximalisme, hem de ser conscients que només contribuïm al bloqueig del país. I crec que ja ha arribat l'hora d'avançar de nou".

4. "Amb l'acord amb la CUP posem la primera pedra de la nova Generalitat republicana".

5. "Hem de superar les malfiances amb els qui compartim trajecte".

6. "El reconeixement de Catalunya com a nació i la idea d'un sol poble són un bon punt de partida".

7. "La llibertat individual no és plena si no hi ha llibertat col·lectiva".

8. "Volem que la gent esculli mitjançant un referèndum d'autodeterminació; mentre no es resolgui el conflicte, la democràcia estarà en crisi".

9. "Hem de preservar i fer excel·lir el sistema educatiu i el sistema de salut".

10. "Mobilitzarem 700 milions els primers 100 dies per fer front al rescat social".

11. "Si realment volem impulsar una pla de reconstrucció i transformació del país, és obvi i bàsic reforçar l'estat del benestar, reforçar tot el sector públic".

12. "Ens fa falta un nou contracte social. Que ningú es vegi privat de sostre, que ningú es vegi privat d'habitatge. Que ningú es vegi privat d'elements bàsics".

13. "M'imagino i vull un país feminista. Hem d'enterrar el patriarcat si volem ser una societat realment lliure on el 50% de la població deixi de ser ciutadanes de segona pel sol fet de ser dones".

14. "Quan tot trontolla, es fa més imprescindible la força col·lectiva dels serveis públics".

15. "Catalunya ha de pensar en gran per tenir impacte al món. Cal fer-la grossa, si m'ho permeten dir així".

16. "Cal trencar aquest espiral repressiu. No porta enlloc. No soluciona res. Només provoca dolor. Només bloqueja el conflicte. Cal retornar a la política. I cal fer-ho amb urgència".

17. "Segurament la taula de diàleg és la negociació més difícil que ha fet mai la Generalitat de Catalunya".

18. "No hi ha excusa que valgui, ni tenim més temps per perdre. Cal reactivar la taula de diàleg de forma immediata i exigir a l’Estat que hi vingui amb una proposta".

19. "Hem d'afrontar la negociació amb l'Estat recuperant la unitat estratègica i tota la complicitat entre institucions, societat i ciutadania que ens va fer imparables el 2017".

20. "Voler l'amnistia i l'autodeterminació no és cap renúncia".
 

Discurs d'investidura de Pere Aragonès by naciodigital on Scribd