La militància de la CUP avala el pacte amb ERC i garanteix el seu «sí» a la investidura

Les bases de la formació consideren que hi ha marge en els propers dies per millorar l'acord amb els republicans

Els diputats de la CUP en la roda de premsa d'aquest migdia al Parlament
Els diputats de la CUP en la roda de premsa d'aquest migdia al Parlament | ACN
25 de març del 2021
Actualitzat a les 19:45h
Les assemblees de la CUP han donat suport a la proposta de preacord amb ERC amb un 59,3% dels vots i votarà demà a favor de la investidura de Pere Aragonès. De tota manera, la militància ha dit que l'acord és insuficient i demanen continuar negociant per millorar-lo en alguns punts que es consideren "massa tous". Sigui com sigui, la CUP ha deixat clar que els nou diputats anticapitalistes votaran a favor del candidat d'ERC i ha traslladat la pressió a Junts perquè se sumi a l'acord "si vol estar al servei del país". Aquest dijous no s'ha produït cap reunió entre els republicans i la formació de Carles Puigdemont, segons fonts consultades per NacióDigital, a l'espera que l'executiva liderada per Jordi Sànchez certifiqui l'abstenció.

En una roda de premsa aquest migdia al Parlament, la formació ha volgut posar en valor el debat i la participació de la militància a l'hora de prendre aquesta decisió. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha dit que el preacord amb ERC "no té la profunditat" que necessita el país i la formació voldria "anar més enllà". "Les condicions són òptimes per començar un canvi de cicle", ha afirmat Reguant. De tota manera, ha ressaltat l'acord que ha avalat la majoria de la militància, però "avui no s'acaba res". "Cal continuar treballant per garantir que la nova legislatura és un cicle d'acumulació de forces i d'acumulació democràtica", ha insistit.

El preacord, ha remarcat la diputada, és "de mínims" i "no és de Govern". "Lluitarem perquè la legislatura sigui de canvi polític per a la majoria", ha remarcat, i ha situat el paper de la CUP com el d'"empènyer" la majoria parlamentària. "Venim a generar escenaris de xoc partint de propostes majoritàries a la societat catalana", ha dit Reguant. Així, ha deixat clar que si l'acord no es compleix o "s'entra en la dinàmica partidista paralitzadora" la CUP "prendrà les decisions oportunes" per continuar empenyent la legislatura. "No donem cap xec en blanc, però no podem rebaixar el punt de partida", ha dit.

Reguant ha fet una crida a Junts per "sumar-se" a l'acord i a l'estratègia de legislatura. "Junts té la responsabilitat de sumar-se a l'acord si es vol posar al servei del país", ha dit. També ha enviat un missatge als comuns."Han de decidir si volen ser la crossa del règim o volen esdevenir un motor de canvi i de garantia de drets", ha apuntat. En aquesta línia, la CUP ha avisat que si ERC tanca un acord amb "alguna altra formació" de cara a la investidura haurà d'incloure també els punts pactats amb els anticapitalistes.

Les assemblees obertes parlamentàries es van reunir ahir. Hi participa la militància de les onze organitzacions que integren la candidatura parlamentària. En total, s'han inscrit a les assemblees 1.401 persones i només han pogut votar les que han assistit formalment a la deliberació, que s'ha fet via telemàtica. La militància, doncs, vol que comenci la legislatura però no avala "alguns dels punts concrets de l'acord", concretament aquells que són "massa tous". "Cal continuar treballant", ha reblat Reguant. L'acord és punt de partida, no un punt d'arribada.

Aragonès no té lligada la investidura

La decisió arriba després que ahir la presidenta del Parlament, Laura Borràs, proposés oficialment el nom de Pere Aragonès com a candidat a la investidura. Aragonès, doncs, es presentarà al debat al Parlament aquest divendres sense tenir encara lligada la majoria per ser elegit en primera volta. Junts donava ahir pràcticament per descartat el suport al candidat d'ERC en la primera votació. La formació reclama un pacte "de legislatura" per constituir un Govern "fort i estable". 

Aragonès necessita majoria absoluta per ser escollit president de la Generalitat. Si no, haurà de sotmetre's a una segona tria al cap de, com a mínim, 48 hores. Està previst que aquesta segona votació, si hi és, es pugui celebrar a principis de la setmana vinent. Això donaria més temps a Junts i a ERC per negociar entre el primer debat, previsiblement fallit, i el segon. Després del nomenament formal, ERC reclama constituir un Govern ràpid per donar resposta a la situació de crisi que viu el país.

Què diu l'acord d'ERC i la CUP?

ERC i CUP van anunciar diumenge per sorpresa un preacord per a la investidura d'Aragonès, avalat avui per la militància cupaire. El document, de 16 pàgines, incloïa propostes per avançar en els drets socials -abordar l'emergència habitacional, impulsar un pla de rescat social, establir un pla pilot de renda bàsica universal- i també en els drets nacionals per preparar un nou embat amb l'estat per la via, preferiblement, d'un nou referèndum aquesta legislatura.

El pacte inclou que durant la primera meitat del 2023 es valorin els treballs de la taula de diàleg amb l'Estat, s'analitzi si ha donat els seus fruits i es decideixi si es manté o es dona per finalitzada. L'acord amb ERC també inclou una taula de partits i entitats independentistes per fixar una estratègia i preparar un "nou embat democràtic" amb l'Estat. Un òrgan que també coordinaria els espais existents, com és el Consell per la República.

A continuació el teniu resumin en 10 punts: