La mobilitat es dispara més d'un 15% el primer cap de setmana sense confinament comarcal

El nombre de desplaçaments creix especialment a la província de Lleida, segons un estudi de Biocom-SC

La Ronda de Dalt, divendres passat.
La Ronda de Dalt, divendres passat. | ACN
24 de març del 2021
Actualitzat a les 19:07h
La ciutadania va aprofitar el primer cap de setmana amb mobilitat permesa fora de la comarca per a bombolles de convivència. El nombre de desplaçaments a Catalunya es va disparar el dissabte i diumenge passats més d'un 15% respecte l'anterior setmana, segons un estudi de Biocom-SC amb dades de Facebook Data for Good fet públic aquest dimecres i que situa el major increment a Lleida, precisament la província amb major incidència de tot l'Estat.



El moment de menys desplaçaments durant la segona i tercera onada va ser la setmana del 4 de gener. Llavors, la mobilitat de cap de setmana a totes les províncies catalanes es va situar amb valors inferiors a 30, en una escala en què 0 equival al moment de menys desplaçaments durant el confinament dur de l'abril i 100 és la mobilitat normal prèvia a la pandèmia. Aquell cap de setmana del 9 i 10 de gener, de fet, va coincidir amb un temporal de fred i, durant els següents dissabtes i diumenges, el nombre dels desplaçaments va augmentar a valors entre els 40 i 50.

A partir del pas del confinament municipal a comarcal, a principis de febrer, la mobilitat ja es va incrementar a un valor proper a 60 i va anar creixent progressivament fins acostar-se al 70. El cap de setmana passat, però, el salt va ser brusc, del 14,5% a la província de Barcelona, del 14,9% a la de Tarragona, del 17,9% a la de Girona i del 21,4% a la de Lleida. En tots els casos, van rondar valors entre 76 i 80, en nivells previs a la segona onada, però encara per sota de les xifres prèvies a la pandèmia. "Clarament hi ha grups que es continuen autorestringint en interaccions/visites", apunta Biocom-SC.

Pel que fa a la mobilitat entre setmana, aquesta ha patit menys variacions, ja que els desplaçaments laborals estan permesos sense restriccions i el teletreball s'ha implementat menys del que es va fer en la primera onada. Tot i això, també han augmentat progressivament aquests desplaçaments des dels prop de 70 punts de la setmana del 4 de gener fins ara a 87 a Barcelona, 88,1 a Lleida, 92,8 a Tarragona i 93,6 a Girona, també com abans de la segona onada i sense restriccions i, en aquest cas, força a prop de la normalitat del febrer de l'any passat.



La mobilitat és un dels elements de risc que poden provocar augments de contagis. L'increment posterior al pont de la Puríssima a la Cerdanya així ho apunta, com també les pèssimes dades posteriors a Nadal a l'Aran, que Biocom-SC han conclòs que es deuen al turisme massiu d'aquelles dates. Els propers dies, a més, els desplaçaments encara es poden incrementar arran de la festivitat de la Setmana Santa i el Departament de Salut ha descartat augmentar restriccions com avançar el toc de queda.

Malgrat tot, el punt positiu és que, segons Biocom-SC, les mesures per limitar les interaccions s'han complert força, en base a les dades de mobilitat publicades. La població en cap de setmana d'alguns comarques ha variat fins a un 10% mentre duraven els confinaments, però aquest grup afirma que no es pot "parlar que hi hagi incompliment generalitat", sinó tot el contrari i "el nivell de fatiga ha estat baix i pràcticament nul durant els moments més durs pel sistema sanitari", durant el gener.