Salut demana «màxima prudència» aquest cap de setmana perquè una quarta onada portaria les UCI al límit

Interior fa una crida a no trencar els grups bombolla en les sortides d'aquests propers dies i recorda que "el confinament comarcal es manté"

Sanitària portant material a una companya en una UCI de l'Hospital del Mar amb pacients covid-19, en la tercera onada de la pandèmia del coronavirus
Sanitària portant material a una companya en una UCI de l'Hospital del Mar amb pacients covid-19, en la tercera onada de la pandèmia del coronavirus | ACN
18 de març del 2021
Actualitzat a la 13:20h
"Màxima prudència" perquè la situació de la pandèmia, que fins ara millorava lentament, s'ha estancat. El Govern ha fet una crida al "seny" de cara a aquest cap de setmana, quan es preveu un augment significatiu de la mobilitat per l'aixecament del confinament comarcal per als grups bombolles, i ha recordat que la situació als hospitals encara és de tensió i una quarta onada portaria les UCI al límit, amb més de 800 llits destinats exclusivament a la Covid-19. Per això, malgrat que aquests propers dies es podrà sortir de la comarca -les reserves per aquest cap de setmana s'han disparat-, els departaments de Salut i Interior han demanat a la ciutadania que si es mouen ho facin amb la seva bombolla i mantinguin les mesures de seguretat.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que la situació epidemiològica s'ha estancat i ja no va en descens. "Alguns indicadors s'estanquen i altres pugen lleugerament", ha avisat, i ha fet una crida a la "prudència" de cara als propers dies. Per això, Vergés ha fet una crida a actuar de manera prudent. "Estem recuperant part de l'activitat, ho podem fer bé mantenint les mesures", ha dit. De cara al cap de setmana, la consellera ha dit que hi pot haver un canvi perquè hi haurà més mobilitat, ja que es podrà sortir de la comarca amb bombolla. "La mobilitat no és el problema si quan et mous és amb la teva bombolla de convivència i es prenen les mesures al lloc on et desplaces", ha apuntat.

La consellera ha dit que la voluntat del Govern és "mantenir" aquesta mesura tal com està prevista, però "no es descarta mai res", tampoc fer passes enrere si la situació empitjora. "Fer possible aquestes mesures depèn de tots, hem d'aconseguir que aquest estancament no es transformi en un inici d'onada i creiem que és possible", ha apuntat Vergés. També ha negat que s'hagi canviat d'estratègia respecte a les restriccions i ha dit que tocarà revisar-les de cara al 28 de març, a les portes de la Setmana Santa. Avui mateix, l'OMS ha demanat "no abaixar la guàrdia" de cara a les vacances.

El director de CatSalut, Adrià Comella, ha explicat que el descens dels ingressos per Covid-19 està sent lent i la situació actual és de "tensió". "Estem en una fase d'altiplà, ens preocupa l'escenari que ens podem trobar en els propers dies", ha dit Comella. Ara mateix hi ha 423 crítics als hospitals catalans. Comella ha recordat que cada vegada que hi ha hagut una expansió de la Covid-19 s'ha vist un patró semblant en els llits de crítics que es tradueix en uns 400 nous ingressos. "En aquest moment tenim 423 persones i estarem bastants dies en aquesta xifra.

Si es produeix una altra onada partiríem d'una xifra més elevada que en la tercera", ha dit. Si el patró es manté, hi hauria 400 nous ingressos de crítics i l'escenari seria de 800 persones ingressades en llits d'UCI només per Covid-19. "El volum de pressió és molt elevat i sostingut en el temps, i això té impacte en els professionals", ha apuntat Comella, que ha fet una crida a la "màxima prudència".

El pic de la tercera onada va ser el 3 de febrer amb 1.114 persones ingressades (Covid i no Covid) i a dia d'avui n'hi ha, en total, prop de 900. "Per sobre dels 400 llits es comença a comprometre activitat, però hem guanyat capacitat de resposta i l'activitat compromesa a dia d'avui és pràcticament insignificant", ha apuntat Comella.

"El confinament comarcal es manté"

Des d'Interior s'ha volgut remarcar que el confinament comarcal "es manté" malgrat que s'hagi afegit un tipus de mobilitat permès. Aquesta mobilitat que es permet és la que es fa amb el grup bombolla i és per això que el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha demanat que no es trenquin aquests grups de convivència estable. Així, les sortides es poden fer però no per trobar-se amb altres bombolles i, si es fa, s'han de mantenir estrictament les mesures de seguretat. Sàmper també ha alertat s'ha detectat un "augment sostingut de la mobilitat" que anirà a més aquests propers dies. Des de Protecció Civil, en aquesta línia, s'ha fet una crida a evitar la interacció amb persones que no siguin contacte habitual. 

Sàmper ha admès que hi ha un augment dels botellons i així ho han denunciat els veïns. Això ha passat especialment al barri del Born de Barcelona i per això els Mossos hi faran un dispositiu especial. El comissari dels Mossos Joan Carles Molinero ha detallat aquest dispositiu conjunt amb la Guàrdia Urbana al Born, al MACBA i en diverses places de Barcelona. "És una actuació irresponsable de persones que trenquen les mesures de seguretat", ha dit Molinero.