Iglesias deixa el govern espanyol per competir amb Ayuso a Madrid

La ministra Yolanda Díaz assumirà el càrrec de vicepresidenta de l'executiu presidit per Pedro Sánchez

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en un consell de ministres
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en un consell de ministres | Moncloa
15 de març del 2021
Actualitzat a les 16:55h
Pablo Iglesias deixa el govern espanyol per competir amb Isabel Díaz Ayuso a les eleccions de la Comunitat de Madrid, que de moment es mantenen pel pròxim 4 de maig. Així ho ha avançat La Vanguardia i ho ha confirmat NacióDigital. El líder de Podem ja ha assenyalat que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, assumeixi la vicepresidència que ell deixarà vacant el proper 20 d'abril. Ione Belarra, secretària d'Estat al costat d'Iglesias, agafarà el rang de ministra.

Des de la moció de censura de Múrcia, s'ha desencadenat una successió de moviments contra pronòstic dels diferents actors estatals que ha acabat convertint Madrid en el principal camp de batalla. Aquest dilluns, Inés Arrimadas afronta una reunió d'alt voltatge que pot deixar tocat de mort el seu lideratge i, de fet, el partit. Amb el precipitat avançament electoral de la presidenta madrilenya, les enquestes no només constaten que la formació taronja pot quedar reduïda a la mínima expressió, sinó que també Podem es veu en la corda fluixa. 

Davant d'aquestes perspectives, Iglesias ha decidit entomar personalment el repte i deixar el govern espanyol per intentar revifar les expectatives de Podem a la capital. "Comunisme o llibertat", ha deixat caure Ayuso a les xarxes socials conscient de la polarització que es buscarà des de les esquerres amb el seu lideratge. Un missatge que també ha fet servir Pablo Casado, que es juga part del seu futur com a líder del PP en unes eleccions autonòmiques d'alt voltatge també estatal.

Iglesias deixarà la Moncloa i, abans de fer-ho, s'ha encarregat també d'apuntar el seu relleu no només pensant en qui assumirà el lideratge de Podem al govern, sinó també mirant més enllà de cara a les futures eleccions espanyoles. La ministra Díaz serà qui es farà càrrec de la vicepresidència i l'escollida per rellevar-lo també als pròxims comicis. A nivell intern, el partit lila és conscient que Díaz és una de les seves dirigents amb una millor valoració entre la ciutadania. 

Acabar amb la "dreta criminal"

"Hem aconseguit acabar amb el bipartidisme, i després de vèncer moltes reticències formem part del govern espanyol. És la primera vegada en vuitanta anys que l'esquerra transformadora forma part de l'executiu d'aquest país", ha remarcat Iglesias a l'inici d'un vídeo difós a les xarxes socials en el qual justifica la decisió. El missatge, que treu pit d'haver aconseguit una majoria parlamentària d'esquerres per aprovar els pressupostos, focalitza els atacs en una "dreta trumpista" a l'Estat que disposa de "suport dels poders econòmics i mediàtics". "Cada vegada és més obvi que el que portem anys dient és la punyetera veritat. Avui és imprescindible fer front a la dreta criminal", ha reflexionat.