La CUP s'obre a cedir la presidència del Parlament però no avala Borràs com a candidata

Els anticapitalistes acusen Junts d'actuar "amb temeritat" i per "partidisme" però es comprometen a garantir un lideratge independentista a la cambra

El diputat Carles Riera
El diputat Carles Riera | CUP
11 de març del 2021
Actualitzat a les 17:04h
Quan falten poques hores per constituir-se el Parlament, encara no està clar qui serà el pròxim president o presidenta de la cambra. A expenses de què proposa Junts, que no ha explicat la seva proposta, la CUP ha pres la iniciativa per acusar la formació de Carles Puigdemont d'estar actuant amb "temeritat" actuant per "partidisme" i portant la situació al "límit". Davant d'aquesta situació, el diputat Carles Riera ha deixat clar que els anticapitalistes no s'encallaran en el "joc de cadires" i, per tant, estan disposats a cedir la presidència. Amb tot, han advertit que no pensen avalar Laura Borràs per presidir la institució per la causa judicial per "presumpta mala praxi" que pesa sobre ella.

La CUP assegura que està disposada a actuar amb "responsabilitat" per garantir una presidència i una mesa amb majoria independentista i, per tant, el seu compromís és impedir que el PSC lideri la cambra encara que això suposi que Pau Juvillà no sigui president. Amb tot, esperen que tant ERC com Junts els garanteixin un dels set llocs a l'òrgan rector del Parlament. 

"La gent del nostre país està cansada de disputes partidistes. No contribuirem a això. Ens sembla una temeritat començar legislatura sense voluntat clara d’assolir acords estratègics i prioritzant interessos partidistes i el joc de cadires per sobre d'interessos de país", ha assegurat Riera, que ha assenyalat Junts de dificultar els acords. La prioritat, ha subratllat, és apuntalar la majoria independentista de la mesa i que aquesta sigui un front contra Vox. 

La CUP, però, no ha amagat la seva disconformitat amb què Borràs pugui ser la possible candidata de Junts. "Ens preocupa que plani el seu nom", ha dit Riera. Ha argumentat que, si bé el compromís contra la repressió dels cupaires és "inqüestionable", l'independentisme no es pot permetre "ni una ombra de sospita". "La naturalesa de la causa és política, però l’origen és una presumpta mala praxi", ha advertit Riera. 

Davant la incertesa de quina serà finalment la proposta de Junts, la CUP no ha garantit el vot a favor de Borràs. Riera ha advertit que hi ha diverses aritmètiques per poder assegurar una presidència i una majoria independentista de la mesa del Parlament i una possibilitat és que els anticapitalistes no votin Borràs però assegurin aquestes dues premisses. "L'aritmètica dependrà dels candidats", ha assegurat.