La CUP proposa Pau Juvillà en la cursa amb Junts per presidir el Parlament

Els anticapitalistes aposten pel seu diputat per Lleida com a peça clau a la mesa de la cambra

Pau Juvillà, en un acte durant la campanya de la CUP
Pau Juvillà, en un acte durant la campanya de la CUP | ACN
09 de març del 2021
Actualitzat a les 21:05h
La CUP manté l'aposta per presidir el Parlament i pretén mantenir el pols amb Junts per liderar la segona institució de Catalunya. Segons ha pogut saber NacióDigital, els anticapitalistes ja tenen fins i tot proposta de candidat: qui va ser el seu cap de llista a Lleida a les eleccions del 14-F, Pau Juvillà (Lleida, 1973). El seu nom ja s'ha posat sobre la taula de les assemblees de la formació, que debat el seu posicionament final en una deliberació que culminarà aquest dimecres, quan faltaran menys de 48 hores per a la constitució de la cambra.

La candidatura encapçalada per Dolors Sabater aposta, doncs, per Juvillà per asseure's per primera vegada a la mesa de la cambra catalana amb l'objectiu que aquesta legislatura el Parlament tingui una actitud de "confrontar" amb l'Estat a l'hora de mantenir la vigència de les iniciatives que s'aprovin tant en l'àmbit social com en l'àmbit nacional. També que actuï com un "mur antifeixista" davant dels 11 diputats de Vox. De portes endins, admeten que fer-se amb la presidència no serà fàcil perquè Junts ja ha comunicat que, amb 32 diputats, considera que li pertoca. Amb tot, els anticapitalistes no estan disposats per ara a donar el seu braç a tòrcer. "Seguirem insistint", avisen.

Fons coneixedores de les negociacions asseguren que, més enllà de manifestar que pretenen ostentar la presidència del Parlament, Junts no ha concretat ni quin nom proposen ni quina és la seva proposta ni amb quina intenció. La formació de Borràs, subratllen, intenta que la negociació pivoti sobre què s'ha de fer amb la declaració d'independència de l'octubre del 2017 sense anar més enllà.

Així doncs, tenint present que no serà fins demà que els anticapitalistes acabaran de prendre la seva decisió final de cara a la votació de divendres i que Junts no ha definit encara la seva aposta, les parts negociadores donen per fet que el pacte entre els partits independentistes, si es produeix, arribarà en temps de descompte. La primera reunió a tres, celebrada aquest dimarts, ha acabat amb voluntat de continuar parlant, però sense cap entesa.

Fins ara, ERC ha mostrat suport a la voluntat de la CUP de presidir la mesa, ja que ha defensat que estigui liderada per una persona "d'esquerres i independentista". De fet, els republicans han avançat més ràpidament en les converses amb els cupaires que no pas amb el partit de Carles Puigdemont. 

Juvillà, biòleg de formació i que va formar part dels insubmisos al servei militar que van ser jutjats, és un dels membres de l'equip negociador amb ERC i la CUP. En aquests moments, està pendent de judici per una denúncia per desobediència presentada per Ciutadans arran de la seva negativa a retirar els llaços grocs de les finestres del despatx municipal de la CUP a la Paeria durant la campanya de les eleccions espanyoles del 28 d'abril del 2019. La Fiscalia demana vuit mesos d'inhabilitació i quatre mesos de multa. 

Tot i que inicialment la candidata a les eleccions, Dolors Sabater, era el nom que la CUP va sospesar per presidir el Parlament, l'exalcaldessa de Badalona ha optat per tenir un rol més polític i no institucional dins de la coalició entre la CUP i Guanyem. De fet, precisament aquest dimarts ha anunciat que deixava l'acta de regidora del consistori que va governar tot reclamant a les esquerres que presentin una moció de censura per expulsar de l'alcaldia Xavier García Albiol.