Una llista de progressistes i sobiranistes disputarà el Col·legi d'Advocats a Maria Eugènia Gay

Els crítics amb la gestió de l'actual responsable de l'ICAB destaquen el perfil baix davant la repressió dels líders independentistes i els atacs a la llibertat d'expressió com una de les mancances del mandat

Maria Eugènia Gay, quan va ser elegida degana.
Maria Eugènia Gay, quan va ser elegida degana. | ACN
10 de març del 2021
Actualitzat el 11 de març a les 20:53h
S'acosten unes noves eleccions importants a la societat civil catalana. Després de les que hi ha hagut a la presidència del Barça, el 7 de març, i a la patronal Pimec, el 23 de febrer, s'acosten eleccions al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), previstes per al mes de juny. La junta de l'entitat convocarà en les properes setmanes el procés electoral, que es preveu disputat. Tot indica que l'actual degana, Maria Eugènia Gay, es presentarà a la relecció, però no la té garantida. Segons ha pogut saber NacióDigital, s'està acabant de forjar una candidatura alternativa formada per sectors progressistes i sobiranistes que és crítica amb la gestió de Gay al capdsvant de l'ICAB.

Fa temps que es reuneixen per elaborar un projecte alternatiu per a l'Advocacia. L'objectiu és fornir una candidatura per canviar el Col·legi, vist com una entitat aliena a sectors sensibles de la societat catalana. Segons fonts col·legials, en les trobades hi han participat molts advocats de sensibilitat diversa, entre ells personalitats com Teresa Vallverdú, penalista; Jaume Alonso-Cuevillas, exdegà i diputat electe de Junts al Parlament; Antoni Fitó, membre de l'executiva de la Cambra de Comerç; i Robert Sabata, entre d'altres. Tot indica que, si no hi ha canvis, la majoria d'ells no formarà part de la candidatura alternativa.

Fonts de la candidatura aseguren que volen "un Col·legi valent i desacomplexat, útil per als col·legiats i que ajudi, de debò,a fer front a la crisi. Un ICAB que instauri el vot electrònic, que recuperi la catalanitat i que sigui un veritable referent social", una cosa que, segons els impulsors, s'ha perdut durant l'etapa de la degana Gay.


La gestió de Gay, elegida el juny del 2017 i que es va implicar sense èxit en l'intent de trobar una mediació entre l'Estat i la Generalitat després del referèndum de l'1-O, ha desfermat crítiques dels sectors més progressistes i sobiranistes del Col·legi. Observen amb mals ulls la proximitat de la degana amb els poders establerts i la manca d'iniciativa davant de les amenaces de tot ordre en drets i llibertats. Sota aquesta premissa s'està tancant la candidatura alternativa, que en els propers dies definirà el candidat.

L'actual responsable del Col·legi surt amb l'avantatge de ser la degana i tot el suport de l'estructura de l'ICAB, com també del pes que representa encara el seu pare, Eugeni Gay, que és un dels "grans electors" del Col·legi: en va ser degà i també va ocupar cadira al Tribunal Constitucional (TC). L'ICAB ha acollit en aquests anys nombrosos actes de juristes unionistes, com la plataforma Llibertats o el col·lectiu de juristes que el 2019 van donar el seu suport a Manuel Valls com a alcalde de Barcelona.

Gay ja va estar enmig de l'huracà polític el febrer del 2018, quan en un acte organitzat pel Col·legi va retreure públicament al president del Parlament, Roger Torrent, que parlés de "presos polítics". Un grup de col·legiats va esbroncar en aquell moment Torrent. L'incident va provocar que un sector de l'entitat reclamés la dimissió de Gay. Després, el perfil baix mostrat davant de tots els actes de repressió de l'Estat contra dirigents sobiranistes i artistes ha irritat capes de l'estament col·legial.

En més d'una ocasió, ha estat la comissió de defensa de l'ICAB la que s'ha pronunciat per criticar abusos o violacions de drets, mentre la junta del Col·legi restava muda. Així va ser quan la comissió va denunciar vulneració dels drets de defensa dels presos catalans, el setembre passat. 

El juny del 2020, es va generar una forta polèmica per la invitació de Javier Zaragoza, un dels fiscals del judici de l'1-O i encarregat de falcar el relat de la rebel·lió i el "cop d'estat" de la tardor del 2017 en la vista oral, per parlar durant les jornades del Vè Congrés de l'Advocacia. Tot i que no va ser formalment Gay qui el va convidar, sí que va donar suport a l'acte, fins al punt que Zaragoza li ho va agrair expressament davant les "pressions" rebudes. Aquest fet va nodrir les crítiques dels detractors de la presidenta, que la presenten com una persona sensible a totes les institucions de poder i molt "cortesana" envers l'Estat i el govern espanyol. 
Arxivat a