Foment del Treball crida a repensar Barcelona en clau metropolitana

Fèlix Riera, director de la Societat Barcelonesa d'Estudis Econòmics i Socials, presenta el projecte Rethink Bcn

Fèlix Riera presentant el projecte Rethink Bcn a la seu de Foment.
Fèlix Riera presentant el projecte Rethink Bcn a la seu de Foment. | ND
05 de març del 2021
Actualitzat a les 12:51h
Un dia després de l'acte unitari dels empresaris davant dels recents aldarulls, en què Foment del Treball va tenir un paper de lideratge, l'entitat patronal ha fet aquest divendres un nou moviment. Foment ha presentat el projecte Rethink Bcn, engegat per la Societat Barcelonesa d'Estudis Econòmics i Socials de la patronal, que dirigeix l'editor i promotor cultural Fèlix Riera. La voluntat és repensar Barcelona i incidir en el debat de ciutat des d'una òptica metropolitana. Si ahir, Josep Sánchez Llibre apel·lava als empresaris a sentir-se "poder", avui ha quedat clar que en aquest concepte d epoder, la batalla de les idees també serà crucial.  

El think tank pretén reforçar el pes de Foment en els grans debats de ciutat. Així, vol ajudar a definir la regió metropolitana com a factor clau per a afrontar els reptes socials i econòmics de Barcelona. El laboratori vol contribuir al canvi de model urbà que s'ha de redefinir com a fruit del repte climàtic i en el camp de la salut. Alhora, es farà fort en temes com el reforçament de la relació públicoprivada, l'impuls de la nova mobilitat, el desenvolupament de les àrees del port i l'aeroport, i l'aposta per un turisme cultural que superi el concepte de turisme de masses.   

Fèlix Riera ha presentat el projecte, que vol revitalitzar "la deliberació sobre els espais públics". Riera ha assenyalat que "una societat defineix el seu futur en funció dels reptes que vol encarar" i ha subratllat la transcendència del debat sobre la dimensió metropolitana per entomar els debats de futur sobre Barcelona. Riera ha presentat el web que s'ha engegat, amb un primer cicle sobre Repensar la metròpoli.  

La Societat Barcelonesa d'Estudis Econòmics i Socials és la continuació de la Societat d'Estudis Econòmics, lligada a Foment des d'inicis del segle XX, però que havia quedat esmorteïda i que ara es refunda amb ambició d'incidència en el debat de ciutat.

Des de l'arribada a la presidència de Foment de Josep Sánchez Llibre, l'organització empresarial s'ha fixat com a objectiu incidir molt més en el debat públic i superar la imatge més conservadora de l'entitat dins la societat civil. En la mateixa línia s'inscriu la creació de l'Institut d'Estudis Estratègics, que dirigeix Jordi Alberich, i que elabora documents d'anàlisi que volen anar més enllà d'un missatge purament empresarial. Des de l'IEE s'ha reclamat, per exemple, un increment del salari mínim i s'ha posat de relleu la importància de gestionar amb cura els fons europeus.