L'agent de la Guàrdia Urbana que va disparar a un sensesostre ja fa un mes que ha tornat a patrullar

L'única investigació judicial és contra la víctima, que continua hospitalitzada

Una imatge de tiroteig al passeig de Sant Joan
Una imatge de tiroteig al passeig de Sant Joan | ACN
04 de març del 2021
Actualitzat a les 12:34h
L'agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona que va disparar contra Marjan C., un home sense sostre, al passeig de Sant Joan el 21 de novembre va tornar a patrullar fa almenys un mes, segons confirmen fonts oficials de l'Ajuntament a NacióDigital. El policia va ser relegat a tasques administratives després del tiroteig i ara ha tornat a les seves tasques operatives habituals.

Les mateixes fonts asseguren que l'agent en cap moment va ser apartat del patrullatge a causa de cap decisió interna del cos o política. El motiu pel qual no podia sortir al carrer, indiquen, és perquè la seva arma de foc formava part de la investigació dels fets i sense ella no podia patrullar.

Tres mesos del tiroteig contra Marjan C, el polcia que el va disparar ha tornat al carrer mentre el sensesostre continua hospitalitzat, com va explciar NacióDigital. Un cop superada el període a la Unitat de Cures Intensives (UCI), ara ja és a planta i no es tem per la seva vida, tot i que les seqüeles del tiroteig obliguen a mantenir-lo sota control mèdic.

La ferida provocada per la bala continua causant-li molèsties físiques i els metges decidiran quin tractament ha de seguir i on se l'haurà de tractar una vegada es recuperi del tot. Per ara, encara no hi ha data per a l'inici de la nova fase de tractament mèdic.

Marjan C. és conscient que la seva història va estar sota els focus de la premsa i l'han posat al corrent de la versió policial del que va passar al passeig de Sant Joan. Una versió de la qual discrepa. Marjan C. assegura que no va molestar ningú i que, simplement, volia allunyar-se dels agents de la Guàrdia Urbana quan aquests el van començar a perseguir.

Imatges enregistrades durant el tiroteig han servit per demostrar que la víctima duia un braç en cabestrell i aguantava una bossa amb l'altra mà en el moment que li van disparar. Uns fets que qüestionaven la versió policial. Inicialment, la Guàrdia Urbana va explicar que la víctima havia intentat atacar els agents. "Un agent ha disparat a una persona per repel·lir una presumpta agressió", comunicava la policia local a través del seu compte oficial de Twitter. "La persona mostrava una actitud molt agressiva i amenaçava els agents amb una navalla de grans dimensions", afegia. 

Irídia reclama apartar l'agent

El centre per la defensa dels drets humans Irídia ha reclamat a través del seu compte de Twitter que l'Ajuntament aparti l'agent dels carrers. "L'agent hauria d'estar apartat almenys de funcions al carrer com a mesura cautelar fins que judicialment s'aclareixin els fets", diu l'entitat. 
Irídia qualifica de "molt greus els fets i assegura que hi ha "clars indicis de mala praxi" en la utilització de l'arma de foc per part de l'agent de la Guàrdia Urbana.

Marjan C, l'únic investigat

Marjan C. és l'únic investigat pels fets, després que el jutjat d'instrucció 21 de Barcelona decidís investigar-lo per atemptat contra l'autoritat. L'home ja té a la seva disposició una advocada d'ofici. L'Ajuntament de Barcelona va descartar en el seu moment presentar-se com a acusació popular contra el sensesostre, tot i que en alguns casos el consistori faci aquest paper en investigacions contra fets delictius presumptament comesos contra el cos. El darrer exemple és el cas dels danys que va patir una furgoneta de la Guàrdia Urbana en una manifestació a Barcelona.

La víctima del tiroteig té l'última paraula sobre la possibilitat de denunciar l'actuació policial. Un pas que no han fet ni la Fiscalia ni cap administració pública. La Fundació Arrels manté que es personarà com a acusació popular contra els agents de la Guàrdia Urbana tan bon punt l'avenç de la investigació judicial ho permeti.
Arxivat a