Preguntes i respostes sobre el «Barçagate», l'escàndol que assenyala Bartomeu

Els Mossos arresten l'expresident i tres dirigents més després d'escorcollar les oficines del club

Expectació a les oficines del Camp Nou per l'escorcoll dels Mossos
Expectació a les oficines del Camp Nou per l'escorcoll dels Mossos | ACN
01 de març del 2021
Actualitzat a les 20:12h
Josep Maria Bartomeu ha estat detingut aquest dilluns al matí després de l'escorcoll dels Mossos d'Esquadra a les oficines del Barça. A banda de l'expresident, el cos policial ha arrestat el CEO del club, Òscar Grau, el responsable dels serveis jurídics, Román Gómez Ponti i Jaume Masferrer, mà dreta de Bartomeu durant la seva etapa al capdavant de l'entitat.

Quan i com va esclatar el Barçagate? Fa poc més d'un any, el 17 de febrer del 2020, la SER va publicar en exclusiva els detalls del cas. La notícia va causar un gran rebombori si bé el club va intentar desmentir la seva relació amb l'empresa I3 Ventures.

Quins fets s'investiguen? El cas consisteix en el fraccionament de factures i el sobrecost dels serveis demanats a I3 Ventures. Així, s'hauria trossejat el pagament d'un milió d'euros en factures de menys de 200.000 euros per no haver de ser aprovades per la junta directiva de Josep Maria Bartomeu.

Quin servei oferia I3 Ventures? El club va defensar que la companyia s'encarregava de "monitoritzar" les xarxes socials, però la realitat és que I3 Ventures gestionava desenes de comptes de Twitter i Facebook no oficials des d'on s'atacaven figures de l'entorn culer. Entre elles es troben els futbolistes Leo Messi i Gerard Piqué, exjugadors com Xavi Hernández o Pep Guardiola i figures empresarials com Jaume Roures i els candidats a la presidència del club Joan Laporta i Víctor Font. La tasca anava fins i tot més enllà de la vessant esportiva i aquests comptes també atacaven entitats com l'ANC, Òmnium Cultural i el moviment de Tsunami Democràtic.

Quins delictes es poden haver comès? Què en deia l'auditoria del club? Els Mossos han detingut quatre dirigents del Barça per possible administració deslleial, corrupció entre particulars i blanqueig de capitals. Aquests fets deixen en entredit l'auditoria encarregada pel Barça a Price Waterhouse Cooper. Segons el seu informe, no hi va haver cap conducta corrupta i no s'havia demanat una campanya difamatòria contra jugadors i l'entorn blaugrana. Sobre l'auditoria, el portaveu del club, Josep Vives, va assegurar que només s'havien produït algunes "disfuncions".

Qui hi ha implicat en el cas? De moment, els Mossos han detingut l'expresident Bartomeu, el seu CEO, Òscar Grau, el responsable dels serveis jurídics, Román Gómez Ponti i Jaume Masferrer, mà dreta de Bartomeu durant la seva etapa al capdavant de l'entitat. Segons la SER, el Barça hauria utilitzat sis departaments per validar les contractacions: la Masia, el Barça Innovation Hub, Actius Digitals, Patrocinis, Mitjans de Comunicació i la Fundació Barça.

Quines conseqüències ha comportat? En una presidència marcada per diversos escàndols judicials i econòmics, el Barçagate va fer esclatar una greu crisi de reputació al Barça de Bartomeu. Un dia després de desmentir la vinculació amb l'empresa, l'entitat va prescindir dels seus serveis. Així, aquest va ser un dels principals impulsos per a la moció de censura contra la junta de Bartomeu que va acabar amb la seva dimissió i la convocatòria d'eleccions, que se celebraran finalment el pròxim diumenge.