Sánchez situa la monarquia al marge dels escàndols de Joan Carles I

El president espanyol rebutja la conducta "incívica" del rei emèrit, i assegura que Felip VI ha establert un "abans i un després" en "l'exemplaritat i transparència" de la institució

Pedro Sánchez durant la compareixença d'avui
Pedro Sánchez durant la compareixença d'avui | ND
26 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:20h
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha sortit aquest divendres en suport sense matisos de la monarquia i la figura del rei Felip VI. En relació a les darreres notícies sobre el rei emèrit, que ha fet una segona regularització fiscal de quatre milions d'euros per fons sense declarar, Sánchez ha afirmat que sent "el mateix rebuig que la societat espanyola per aquestes actituds incíviques". Però Sánchez ha afegit tot seguit que els escàndols de Joan Carles de Borbó "no afecten una institució" i ha elogiat que l'actual monarca, Felip VI, ha marcat "un abans i un després quant a exemplaritat i transparència".  

"Si algú ha comès irregularitats, el que ha de fer és reparar-les", ha exclamat el líder socialista, per subratllar que "no s'està jutjant institucions com la Casa Reial o la Corona". Ha psoat l'exemple que quan un diputat comet alguna irregularitat, no s'està qüestionant el Congrés. Així ho ha dit després al comparèixer davant dels mitjans de comunicació des de l'escalinata de l'edifici del Consell de Ministres al complex de la Moncloa. 

Sánchez també ha posat pressió al PP perquè posi fi al "bloqueig" de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i li ha reclamat que "recapaciti". La compareixença del president espanyol s'ha fet poques hores després del bloqueig de les negociacions amb el PP per procedir a la renovació del màxim òrgan del poder judicial, que està pendent des de fa dos anys. 

Sánchez s'ha lamentat que no s'hagi arribat encara a cap acord amb el PP perquè "en política, la gran victòria és l'acord". Sánchez ha dit que la societat està exhausta per la crisi sanitària i econòmica, i reclama pactes entre els partits.    

El líder socialista ha elogiat el pacte assolit per renovar el consell d'administració de RTVE, acord que s'ha tancat aquesta setmana. "Tothom ha cedit alguna cosa, sense vetos", ha subratllat. Ho ha considerat un primer pas. Però "24 hores del primer pacte, no s'entén el bloqueig actual" del CGPJ. Ha reclamat a l'oposició que "recapaciti".     

Aquest mateix divendres, el líder del PP, Pablo Casado, s'ha fet fort en el rebuig per part del seu partit a dos dels noms proposats per Sánchez: els magistrats Victoria Rosell, exdiputada de Podem i actual delegada de l'executiu per a la Violència de Gènere, i José Ricardo de Prada, un dels jutges de la sentència del cas Gürtel. Segons el PP, els noms proposats mostren el que són les "portes giratòries entre justícia i política". A més del CGPJ, esperen també una renovació el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble, entre d'altres institucions.  

La compareixença s'ha produït després de la reunió telemàtica del Consell Europeu Extraordinari celebrada aquest amtí amb assistència dels caps d'estat i de govern de la UE. Sánchez ha destacat el paper de la UE per afrontar el "repte colossal de la pandèmia". "Hem assolit la unitat", ha destacat Sánchez, tant a nivell europeu com intern espanyol, a través del "diàleg social" i es va aconseguir els fons de cooperació per afrontar els efectes de la Covid. Uns fons que ha definit com el "Pla Marshall" que reclamava Espanya.