Crit d'alerta de Puigdemont als eurodiputats: «Volen que anem a la presó»

L'expresident reclama a l'Eurocambra que protegeixi les "minories nacionals" amb un vot contrari al suplicatori i avisa la UE que fixarà un "precedent molt negatiu" si se'ls aixeca la immunitat

Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, aquest dimecres al Parlament Europeu.
Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, aquest dimecres al Parlament Europeu. | ACN
24 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:10h
L'endemà que la comissió d'afers jurídics del Parlament Europeu fes el primer pas per retirar la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, els tres eurodiputats de Junts han alertat que si el ple de l'Eurocambra adopta la mateixa decisió existeix el risc d'empresonament. "Volen que anem a la presó", ha ressaltat Puigdemont, en referència a la intenció dels partits espanyols -del PSOE a Vox, passant per PP i Ciutadans- de privar-los de llibertat. L'expresident ha reclamat a tots els eurodiputats que protegeixin les "minories nacionals" i, malgrat que veu difícil que l'aritmètica els permeti sortir airosos del tràmit, ha assenyalat que aniran "fins al final" per defensar el seu cas. El precedent, ha dit, pot ser molt negatiu per a Europa, també per les pressions "descomunals" exercides pels representants espanyols.

"La decisió d'ahir era previsible, però no per això deixa de ser lamentable. Hi ha hagut una reacció política entre el partit feixista Vox, el PP i Ciutadans de satisfacció, cosa que demostra el que intentem explicar des del primer moment: la naturalesa política d'aquest procés. Hi ha un objectiu sense fissures, del PSOE a Vox: que anem a la presó. Una decisió, la d'empresonar-nos, que el grup de treball de detencions arbitràries ja va definir com a arbitràries", ha ressaltat Puigdemont. "Si s'aixeca la nostra immunitat, la democràcia europea haurà marcat un precedent molt negatiu perquè les minories representem els ciutadans en igualtat de condicions", ha remarcat. L'expresident ha indicat que l'Eurocambra haurà de decidir si "cedeix" al les pressions.

Segons l'eurodiputat de Junts, "protegir les minories" és una "obligació" de la democràcia europea. "Anirem fins al final per defensar-ho", ha apuntat Puigdemont. Ponsatí ha indicat que els suplicatoris s'haurien d'haver gestionat de manera diferent, tenint en compte que el seu cas depèn del Regne Unit. "Els meus drets no s'han respectats. Hi ha moltes coses que no s'han fet com tocava", ha insistit l'exconsellera d'Ensenyament, que veu "evidències" del fet que hi ha "irregularitats" i també un component "polític" en la situació que pateixen els tres eurodiputats. "Si el Parlament Europeu cedeix, estarà cedint a les pressions espanyoles per tal que anem a la presó pel que representem", ha resumit la dirigent independentista.