ERC i comuns comparteixen una recepta d'esquerres i que abordi el conflicte polític en la primera reunió

Els dos partits expressen que cal fixar una "estratègia compartida" al Parlament per fer front a l'extrema dreta

Reunió d'Aragonès amb els comuns per acordar els pressupostos del 2020
Reunió d'Aragonès amb els comuns per acordar els pressupostos del 2020 | ACN
22 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:41h
ERC ha completat la ronda de trobades amb els actors que pretén incorporar al seu Govern ampli amb una reunió amb els comuns aquest dilluns a la tarda. Els dos grups han coincidit en què la recepta per afrontar la nova legislatura passa per fer front a l'emergència social, encarar una reconstrucció des de l'esquerra i abordar de forma urgent la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat. Un camí que les dues formacions han batejat com una "nova etapa de canvi" en la qual les esquerres han de juagr un paper "determinant".

El to dels comunicats enviats pels dos partits va en la línia de manifestar bona sintonia que ha marcat també el de les trobades d'ERC amb Junts i la CUP. Amb tot, els detalls de les converses pretenen cenyir-se a la discreció. De fet, cap de les dues formacions fan referència ni al veto que fan els de Jéssica Albiach a formar part d'un Govern on hi sigui Junts, com voldrien els republicans, ni al veto que fa ERC al PSC, amb qui els comuns demanen que es faci un acord. Tot i això, aquestes línies vermelles es mantenen inamovibles.

L'únic detall concret que es deriva de la trobada és que les dues formacions han reclamat que cal fixar una "estratègia compartida" al Parlament per fer front a l'extrema dreta, ja que Vox entra per primera vegada a l'hemicicle amb 11 diputats. És per això que s'han emplaçat a treballar amb la resta de grups per tal de consensuar com afrontar la situació.

Tot i això, l'entesa per formar Govern encara és lluny. ERC continua mantenint que no és "impossible" forjar l'acord ampli que reivindica. Aquest matí, la secretària general adjunta dels republicans i membre de l'equip negociador, Marta Vilalta, ha demanat "generositat" als comuns i a Junts perquè aixequin el veto creuat i aprofitin el que entenen com una "oportunitat històrica" per reivindicar el referèndum i la llibertat dels presos. ERC, Junts, comuns i la CUP sumen 82 diputats, han recordat.

Per la seva banda, En Comú Podem sosté que és "incompatible" que un Govern que sigui d'esquerres inclogui Junts, motiu pel qual ja ha avançat que posarien aquesta reclamació sobre la taula amb ERC. També Junts, que reclama un Govern "netament independentista" ha rebutjat de nou cap acord amb els d'Albiach.

La trobada entre ERC i els comuns ha acabat just en paral·lel a la compareixença del vicepresident en funcions i aspirant a president, Pere Aragonès, per fer una crida a la "calma" davant les protestes que s'han produït en la darrera setmana, així com una petició de no "criminalitzar" la majoria de manifestants que surten al carrer pacíficament. Exactament la mateixa línia exhibida per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest cap de setmana.