Aragonès crida a la «calma» i alerta que saquejar comerços o cremar mobiliari «no és llibertat d'expressió»

El vicepresident en funcions demana no "criminalitzar" manifestants i defensa l'existència d'una unitat especialitzada en alteracions de l'ordre públic

El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, en la compareixença d'aquest dilluns
El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, en la compareixença d'aquest dilluns | Arnau Carbonell
22 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:12h
El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ha comparegut públicament després d'una setmana de protestes que han acabat amb disturbis al carrer per traslladar un doble missatge en nom del Govern: fer una crida a la "calma" i, al mateix temps, demanar "responsabilitat" als partits per no "criminalitzar" manifestants, la majoria dels quals, ha defensat, mantenen una actitud pacífica. "El saqueig d'un comerç, la crema de mobiliari públic o l'enfrontament amb servidors públics no són llibertat de manifestació i d'expressió", ha assegurat.  

Aragonès ha definit el context de protestes com a "moment difícil" atribuïble tant a l'"esgotament" que ha provocat la pandèmia sobre una part de la societat com pel qüestionament dels drets fonamentals, així com als "malestars" fruit de la precarietat i les desigualtats socials. Amb tot, ha advertit que la solució no vindrà "d'enfrontaments" contra edificis, establiments i treballadors públics. "Que les manifestacions per la llibertat de Hasél o qualsevol altre reivindicació siguin pacífiques", ha demanat.

És en aquest punt que ha manifestat "suport" als encarregats de garantir la seguretat, és a dir, als Mossos d'Esquadra. Amb tot, també ha posat sobre la taula que si es constata que s'han produït actuacions "incorrectes" per part d'agents policials, aquestes seran analitzades per garantir les bones praxis. En tot cas, ha derivat cap al Parlament l'assignatura de revisar el model d'ordre públic vigent. 

Un dels debats candents és el de l'actuació dela Brigada Mòbil, que la CUP demana que sigui dissolta. Preguntat per si considera que hi ha un problema amb aquesta unitat, Aragonès ha considerat que quan es produeixen alteracions de l'ordre públic és "millor" que hi hagi una part dels agents "especialitzada, formada i equipada" per fer front a la situació. "És important que hi hagi aquest àmbit especialitzar dins del cos", ha assegurat.

En tot cas, també si s'han de produir canvis en aquesta unitat, ha dit, haurà de ser debatut a la cambra catalana, de la mateixa manera que considera que és allà on s'haurà de debatre sobre l'ús del foam. El vicepresident sí que ha considerat, però, el cos policial necessita instruments "entre la defensa i l'arma de foc" per poder actuar. Aragonès ha defensat que el model dels Mossos és el d'una "policia democràtica", tot i que ha reconegut que cal "aprofundir" en alguns aspectes. En el context de negociacions del nou Govern, ha demanat que no s'utilitzi ni la situació ni els Mossos per "fer joc polític".