Aragonès es posa com a objectiu ser el president d'un «Govern del 3-O» que inclogui els comuns

El candidat d'ERC reclama a Junts, la CUP i els de Jéssica Albiach que aparquin les "excuses" per compartir executiu i els reclama facilitar una entesa a quatre: "Ens hem de posar d'acord"

Pere Aragonès, durant el consell nacional d'ERC.
Pere Aragonès, durant el consell nacional d'ERC. | Marc Puig
19 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:15h
Pere Aragonès vol ser el president d'un "Govern del 3-O". En aquests termes s'ha expressat aquest divendres davant del consell nacional d'ERC acompanyat d'Oriol Junqueras, Marta Vilalta, Sergi Sabrià i Marta Rovira, connectada telemàticament des de Ginebra. Aquest Govern del 3-O -data en què el sobiranisme va sortir massivament al carrer per protestar contra la violència policial exercida per aturar el referèndum de dos dies abans- hauria d'estar format pels republicans, Junts, els comuns i la CUP, com ja ha insistit en campanya i també després de convertir-se en el candidat independentista amb més suports en les eleccions del 14-F. A les formacions de Carles Puigdemont, Dolors Sabater i Jéssica Albiach els ha demanat que aparquin les "excuses" per conformar un executiu a quatre. "Ens hem de posar d'acord", ha insistit.

"Cal que ens entenguem per ser més forts. Tenim la responsabilitat de posar-nos d'acord per la nostra llibertat i per la reconstrucció econòmica i social. No podem frenar la força de l'1-O i el 3-O amagant-nos darrere d'excuses", ha ressaltat el dirigent republicà, que ha erigit ERC com l'única capaç d'aglutinat "grans consensos". "Hem de deixar de mirar endins i en petit per construir un Govern amb la màxima ambició", ha apuntat el vicepresident en funcions de president, que aspira a tancar primer un acord amb la CUP per traslladar després la pressió sobre Junts i els comuns.

Aragonès ha indicat que els objectius de la legislatura han de ser preparar el "nou referèndum" i abonar el terreny per l'amnistia. "Hem d'estirar els límits del govern espanyol posant l'amnistia i l'autodeterminació al centre. La paciència no és eterna, i hem d'afrontar-ho com una etapa d'acumulació de forces. Tant si l'Estat accepta el referèndum com si no, hem d'afrontar amb les màximes garanties la victòria democràtica que arribarà", ha ressaltat el candidat d'ERC durant la intervenció.